Scriptorium 2011/3. első részfeladat értékelés

A kulcsszavas feladat első fecskéi.

A biztonság kedvéért bemásolom ide is azt, hogy ki milyen szavakat kapott.

Név Kapott fogalom Kapott tárgy
Aldaris Egzisztencializmus Borostyánvirág
dan Doren Üresség Láncfűrész/fejsze
Ferkó Bátortalanság Giroszkóp
Gren Szent Ördög Kirakat
José Elveszettség Krumplihámozónyél
Machine Következetlenség Szög
Marcus Tehetetlenség Térfigyelő kamera
Néma Ákos Remény/rettegés Telefon
Peter T. Sinclaire Hódítás Hárfa
Vicomte Káosz Ecset

A beküldött első oldalak/vázlatok pedig…

Aldaris: Élni vagy halni (vázlat)

dan Doren: Újjászületés (részlet)

Ferkó: Angyalka (vázlat)

Gren (cím nélkül) (vázlat)

Jose (cím nélkül) (első oldal)

Néma Ákos (cím nélkül) (vázlat)

Peter T. Sinclaire: Különös relikviák 2.4 (07.20.)

Vicomte: Lepkeszárny (vázlat)

Nyugodtan lehet bátran ötletelni bármelyikhez, sértődés nem lesz, de bepörgetheti az agyakat.

Reklámok

45 hozzászólás

 1. Ferkó said,

  2011. június 3., péntek - 8:05 du.

  Sziasztok!

  DOCX? Nem lehetne hagyományos formátumban feltölteni?

  Marcus. Küldjem azt a 6 sort,, vagy csak simán bemásoljam ide?

 2. Marcus said,

  2011. június 3., péntek - 9:14 du.

  Sziasztok!

  Ferkó: Kicseréltem a DOCX-eket DOC-ra, és kitettem a tiédet is.

 3. Ferkó said,

  2011. június 4., szombat - 4:39 de.

  Sziasztok!

  Köszöntem!

 4. Aldaris said,

  2011. június 6., hétfő - 8:47 du.

  Salve mindenkinek!

  Szóval a hozzáfűznivalók az egyes ötletekhez:

  Ferkó:
  Az első benyomásom a “normális” testvérkapcsolatról nem jött össze. Sokkal inkább látok ebben egy határozottan diszfunkcionális testvérpárt, akik a felszínen aranyosak, kedvesek, de a háttérben minden modern probléma ott lakozik. Mind Dávid tolvaj hajlama, mind Gabi szociopata (Chucky, asszem pszichopata volt inkább 🙂 ) inkább utal a szétesett családokra mint egy “valódi” testvérpárra. Szóval a dolgot jobb lenne az előbbire vezetni. Az is fontos lenne, hogy eldöntenéd mi lenne a vége: tragédia (mint pl. egy halott a porondon), komédia (pl. komikus jelenetek egyre jobban összezavarodó sora, kicsit amerikai tinifilm hatás), vagy tragikomédiába (majdnem baleset, amiben mindketten szocsiznak, vagy mindketten megússzák valahogy).
  Még egy gondolat: Gabika terve és Dávid terve ne csak a “giroszkópban” kereszteződjön, hanem máshogy is. Így nem csak egymásra hatnak, hanem az ellentétük is jobban kirajzolódhat. Pl. Gabi csak Dávid barátnőjén keresztül tud lépni a célja felé, vagy Dávid éppen Gabika célját próbálja aláaknázni a szobor ellopásával.
  Több részletet is jó volna ismerni: Gabika tervét, a Szobor különlegességét, vagy a Dávid szerelmét illető infókat (miért a szobor? egy csokor virág miért nem jó?).

  Gren:
  Well, nem lenne egyszerűbb Raszputyint és Miklós cárt írni? Lehet, hogy sok felesleges magyarázkodást megspórolnál. A dolog futhatna egy mellékszálként a cári udvarban, Hiralen, pedig mondjuk a cárnénak valami közeli kegyence. A szálak kavarásában, különösen a “szerelmi” szálat illetően, szerintem simán hangsúlyozhatnád Hiralen és Garanthos kapcsolatát. A többi jó háttérnek. Az eddigi vázlatban Hiralen és Garanthos karaktere tűnik a legérdekesebbnek. Rahagger, pedig csupán egy Raszputyin másolat (és nem is fontos igazán). Raszputyint használva pedig lenne egyfajta alaphangulata a sztorinak.

 5. Jose said,

  2011. június 6., hétfő - 9:17 du.

  Sziasztok!

  Küldtem a vázlatot. Elnézést, ha kissé összecsapottnak tűnik, a gondolataim is még össze vannak gubancolódva, majd tisztul, aztán hátha valami értelmes születik belőle.

  Aldaris: elég komoly a vázlatod, nagyon elnyerte a tetszésem. Már ennyitől felidéződött a régi háborús filmek hangulata bennem. Valószínűleg a lényeges, hiteles részletek miatt, hiszen így nagyon valóságszagú.

 6. Jose said,

  2011. június 6., hétfő - 9:41 du.

  Ferkó:

  Hasonló az észrevételem, ez nem igazán a normális testvérpár, de ez nem is baj. 😉

  Az már önmagában jó indítás, hogy még a bátyja sem tudja, hogy Gabika akár veszélyes is lehet (gondolom a szülök totálisam gyanútlanok), esetleg az lehet érdekes, ahogy lassanként rádöbben, hogy Gabika ellenfél is lehet, és hogyan próbál frusztrálva revansot venni a “kis szaroson”, miközben az szétmanipulálja a környezetét, esetleg folyamatosan a bátyjára terelve a gyanút, ha valami történik.

  Kérdés, hogy egy kritikus ponton feltámad-e benne a testvéri szeretet, mielőtt valami szörnyűség történik, avagy a frusztrációk miatt átlépi a morális gátjait, vagyis sorban megszűnnek-e azok.

  Vagyis testvéri egymásra találás, és a saját egészséges szerepeik megtalálása, avagy elkerülhetetlen tragédia?
  Persze ehhez nem mindegy, mennyire problémásak már amúgy is. Vagyis inkább “csak” problémásak, vagy valóban beteg személyiségek (akár csak egyikük vagy mindkettő)?

  Az is érdekes kérdés lesz, hogy a szobor miért érdekes Gabikának, és miért gondolja Dávid, hogy ezzel veszi le a lábáról szíve hölgyét?

  A téma nagyon jó, akár családi, akár inkább rémtörténetbe torkollik, a pszichológiai vonatkozások miatt szerintem mindenképpen lesz mélysége.

 7. Aldaris said,

  2011. június 7., kedd - 2:12 du.

  Salve megint,

  Nema Akos:
  Az egyik legszimpatikusabb otlet a mostani felhozatalbol, roppant eredeti a vonatkozasok es idovonalak osszegubancolasa, a szereplok is a helyukon vannak. Szerintem siman meghagyhatnad megnevezesnek az eddigieket (Hosszerelmes, Szabotor, Gepesz). Nem csak tisztabban lenne lathato a tortenetben a szemelyek szalai kozotti ugralas, de adna egyfajta idotlen hangulatot is. Erosen ajanlom, Lorinc L. Laszlo Uvolto bika c. irasat. Az atviteleket szerintem egyszeruen megoldhatod, es az idoszalakat is rendezetteben kezelhetned a kovetkezo modszerrel: pl: Esemenynaplo,10:12, Gephaz stb. szoval ido es helyszin. Ott venned fel a szalat, ahol abbamaradt. Ennel konnyebben nem igazan tudod kavarodas nelkul megtenni.
  Varom a sztorit!

  Sinclare:
  Bocsass meg, hogy ezt mondom, de ebbol az oldalbol, meg azt sem lehet megtudni, ki(k) a foszereplo(k). Szokasos hatekony leirasod preciz es jo hangulatu (ebbol kiderul, hol es mikor jarunk – ipari forradalom XIX. szd masodik fele – steampunk megint ? 😉 ), de semmit nem mond a tortenetedrol, sem arrol mi koze a ket szavadhoz… Legalabb diohejban beszamolatnal arrol mirol fogsz irni…

 8. Sinclare said,

  2011. június 7., kedd - 7:31 du.

  Aldaris: összefoglalva: nem steampunk, mármint semmi sem lesz benne a gőzpunk zsánerből. Egy titokzatos szobor okoz némi gondot, amit a hárfa segítségével oldanak meg, amiről kiderül, hogy… 😉

 9. Sinclare said,

  2011. június 7., kedd - 7:34 du.

  Ennél többet azért nem mondhatok, mert akkor előre lelőném a poént.

 10. Jose said,

  2011. június 7., kedd - 8:08 du.

  Sinclare: szerintem lelőheted a csattanót, hiszen akkor esetleg előre kaphatsz hasznos segítségeket rá, igaz így viszont mi jobban fogjuk élvezni, hogy nem tudunk mindent. 😉

  Mindenki: a sietségben elírtam a vázlatban – természetesen az első verziónál is a végén epilógusra gondolok, nem prológusra. 🙂

 11. Sinclare said,

  2011. június 8., szerda - 6:37 du.

  Mindjárt megvagyok a nyers verzióval, már csak le kell zárnom, inkább megosztom azt 🙂

 12. Jose said,

  2011. június 8., szerda - 9:45 du.

  Üdv ismét!

  Még gondolkodom rajta, de valószínű, hogy egy másik formában valósítom meg a feladatot, mert amiket felvázoltam, azokat nagyon esetlennek és a ‘krumplihámozónyél’ kulcsszóhoz nagyon erőltetettnek érzek. Ha valakinek azért van építő észrevétele ezekkel kapcsolatban, azt köszönettel veszem.

  Egyébként is az az érzésem, hogy ami ma hazafelé bekattant ötlet, azt frappánsabban, tömörebben tudom megírni, és legalább valami kis csattanóféle is van benne (és legalább így végre először talán nem futok ki az időből).

 13. Sinclare said,

  2011. június 11., szombat - 12:19 de.

  Gyors kérdések a beküldés előtt: egybefonódhat a két szál a történetben úgy, hogy a végén csak egy marad? Egyenértékű szálaknak kell lenniük, vagy lehet egy főszál és egy alsóbbrendű szál, ami belefonódik a főszálba?

 14. Marcus said,

  2011. június 11., szombat - 1:39 du.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Ez így teljesen rendben van.

 15. Sinclare said,

  2011. június 11., szombat - 11:38 du.

  Marcus: küldöm 🙂

 16. Jose said,

  2011. június 12., vasárnap - 1:34 du.

  Újdonsült múzsám megfenyegetett, ha nem kapom össze magam, így ma nekiálltam végre, délután küldök is egy első oldalt (úgy gondolom). 😉

 17. Jose said,

  2011. június 12., vasárnap - 4:46 du.

  Küldtem egy nyers első oldalt, de azért legalább arra jó, hogy valami derenghet a történetből (a vázlatom egyenlőre vázlat marad).

  Amúgy észrevettem, hogy majdnem öntudatlanul is plagizálni kezdtem, annyi jó ötlet fogott itt meg (háborús és a szabotálós sztori), hogy így is beszivárogtak, mire észbekaptam. Lett volna egy ütős csattanóötletem, de aztán rájöttem, hogy a szabotálós sztori ihletett meg, így ezt még át kell gondolnom…

 18. Sinclare said,

  2011. június 12., vasárnap - 5:25 du.

  Előzetesen el kell áruljam, hogy csak most olvastam el a vázlataitokat. Azaz bármilyen egyezés az írásom és a tietek között pusztán a Káoszlepke szárnycsapásainak köszönhető.

  Vicomte: hehe, látom, nálad is előkerül Atlantisz meg a mágia, mindez a 19. században. Kíváncsi vagyok, hogyan kerülöd ki a klasszikus problémát. Adott egy/több mágus, akik vagy engedik bejutni a főhősöket és végül egy apró ámde végzetes hiba miatt megszívják, vagy bármilyen hatalmasak is, nem érzékelik a főhősöket és végül egy apró ámde végzetes hiba miatt megszívják.
  Mindenesetre a korszak és a zsáner miatt eleve magasabbak az elvárásaim az írásoddal szemben. 🙂

  Néma Ákos: sok szempontot akarsz feldolgozni, ez jó. Ami eleve logikai baki, hogy a Gépész csak a robbanás után lesz képes látni a jövőt, tehát a robbanás előtt pont annyira nincs tisztában azzal, hogy mi fog történni, mint mondjuk a születésekor. Ami szintén baki, de nem logikai az a pajzsos megoldás. Ha az anomália területén nem érvényesek többé a fizika törvényei, akkor ezt pajzsokkal sem tudod felfogni, mert a pajzs és az anomália találkozásakor a pajzsok is megszűnnek létezni. Ráadásul ha az anomálián belül az összes törvény felfüggesztődik, igazából senki sem tudja megmondani, mi fog történni, mivel a fizikai törvények az anyag és energia létezésének és viselkedésének sajátosságai. Ha megszűnik mondjuk a kék színért felelős fényhullámhossz, egyáltalán se a tér se az idő mint olyan nem létezik többé, akkor ott gyakorlatilag a tiszta potencialitás, azaz őskáosz, protoentrópia lesz jelen. Ezt megírni kemény dió, de meglátjuk, mire jutsz vele 🙂

  Jose: az első verziót mintha már láttam, vagy olvastam volna. Végül is az Istenek a fejükre estek-ben is hasonló az alapszituáció, csak ott egy üres kólásüveg a különleges tárgy.
  A második verzió sokkal szimpatikusabb, csak inkább legyen 18. század, mert a 19. sz. közepén már volt ismétlőfegyver. Klasszikus jelenet az Időzsaru c. film elején az aranyrablás. Azaz nem fog sokkot okozni a jobb fegyver, viszont az idegen mindenkivel tud végezni.

  Gren: igen, Raszputyin 🙂 ettől még jó lehet a történet. Viszont a jövőbe látó képesség és az emberekre gyakorolt bűvhatás nálam nem fedik egymást. Ráadásul az elsővel még ki is tudja védeni az ellene irányuló támadásokat. Van a történetben potenciál, csak tényleg kavard össze a szálakat.

 19. Sinclare said,

  2011. június 12., vasárnap - 5:40 du.

  Ferkó: inkább arra törekedj, hogy ne csapjon át hót unalmas testvérviszályosdiba. Mitől fogja az olvasót érdekelni, sikerrel jár-e Dávid, képes leszel-e Gabika iránt rokonszenvet éreztetni, meg egyáltalán, lesz-e bármilyen plusz a történetben?

  Aldaris: jónak ígérkezik az egzisztencializmus analízise és kritikája egy ilyen formába öntve, néhány dolog azonban hibagyanús:
  – a német közlegény hogyan ír levelet a partraszállás közben? Ha nem akkor írja, az utolsó levele nagyjából a D-nap kezdetével kell véget érjen.
  – az amerikaiakat nem igazán látták/láttatták barbárnak a III. Birodalomban, az az oroszoknak járt ki a propagandaosztály részéről. Kevéssé ismert tény, de a Coca-Cola még a háború kirobbanása előtt is az egyik legkedveltebb üdítő volt a németeknél, és a városi legenda szerint a Fanta is német találmány, amit az X-összetevő híján dolgoztak ki. Az amerikai rajzfilmek és az amerikai “kultúra” is kedvelt volt a németeknél. A fritzek inkább lenézték a jenkiket, mintsem demonizálták őket.
  – a neveknél talán annyiban vigyázz, hogy ha már egy-két filozófus nevét eltorzítod, a többiekét se hagyd békén.

  A karaktereid erősnek ígérkeznek, bár egy háborúellenes ámde fanatikus közlegény nekem erősen tudathasadásosnak tűnik.

  Dan Doren: bezárva monologizálni a bezártságról, bűnről, büntetésről. Hát, ugyanaz a kezdés, látom 🙂 Csak én érzem úgy, hogy Steve, a Király, aki kiégett és már nem tud írni ez bizonyos Király István gúnyrajza?
  A történet kellőképpen zaklatott, nekem tetszik. Ez csak az első része, ugye?

 20. Aldaris said,

  2011. június 14., kedd - 4:52 du.

  Salve,

  Vicomte:
  Orulok, hogy maradtal, es orulok, hogy maradtal a vilagod keretei kozott.
  Szerintem tul nagy temaba markoltal, es egy “rovid” novella keretein belul ez megoldhatatlannak tunik a vilagod ismereteben.
  Probalj kisebb temat, vagz a teman belul kisebb egyseget talalni, kulonben abba a hibaba esel, amibe Machine oly sokszor esik. 🙂

  Doren:
  Well, hozod a formadat. 🙂 A tortenet intenziv, interaktiv, es egy jo ideig tartott mire leesett a tantusz. De. Az osszefuggesek es a “szalak” egyatalan nem tisztazottak, az egyetlen kapcsolodasi pont a kulcsszo es inkabb tekintheto novellafuzernek, mint egy, tobbszalon futo tortenetnek. Az uresseg is eroltetettnek tunik, de lehet hogy csak nekem. Tanacsolnam, hogy a tortenetek koze valamifele intermezzokat rakjal: filozofalgatast egy fejsze illetve lancfuresz szintjen, vagy valamilyen osszefuggest, mint, pl. ugyanaz a fejsze a foszereplo tobb korszakon at.
  Nagyon utos kis iras lehet ebbol, ha dolgozol meg kicsit rajta. En is oszinten remelem, ez tenyleg csak egy resze az egesznek.

 21. Aldaris said,

  2011. június 15., szerda - 2:26 du.

  Hello ujra,

  Sinclare:
  Eloszor is meg kell mondanom, hogy otszor olvastam el, mire ezt az ertekelest leirtam. Masodsorban nem akarlak bantani. DE!
  Ez az iras az eddig felmutatott leggyengebb alkotasod. Az elso fele, melyben kinosan reszletesen (es sokszor feleslegesen) bemutatott karakterek, a helyszin (a gazlampak mukodesenek bemutatasa felettebb erdekes, de teljesen felesleges peldaul), sot a szobor bemutatasa izgalmas sztorit sejtet, aztan a leny kiszabadulasaval nemcsak a tortenet karaktereinek szabadul el a kaosz. Tobbszor tettem fel a WTF? ikonjat az olvasott lapra, mint eddig barmilyen mas alkotasban. Rastaman leggyengebb alkotasai osszeszedettek ahhoz kepest, ami az utolso 7 oldalban megjelenik. Nincsenek vilagos szalak (ami azt illeti meg az angyali szalat sem tudtam felfedezni sokszor), a szereplok tisztazatlanok (tipikus holivudi hiba, pont az hal meg eloszor, aki tehetne valamit a dolog ellen, atlatszo) es a mitologia zavaros. Az esemenyek kuszak, sem szimbolikus, sem racionalis uton nem tudtam elkepzelni az esemenyeket. Az egesz beszelgetes az angyallal abszurd, valoszinutlen es komolytalan.
  Helyesirasilag csak nehany anakronisztikus kifejezes (mint a Bennfentes Informacio es a koleszterin, melyek keso huszadik szdi kifejezesek), es nehany tulirt mondat szurt szemet. A fo gond magaval a tortenettel van. Mintha valaki elore tekerte volna a filmet az unalmasnak itelt reszeknel, es az akciora lett volna kivancsi egy B kategorias filmben.
  Ezt jo alaposan at kell irni, hogy ertelme legyen, tudsz te ennel jobbat is Peter!

 22. Sinclare said,

  2011. június 15., szerda - 10:39 du.

  Aldaris: dehogy bántasz meg, azért vagyok-vagyunk itt, hogy tanuljunk. Átgondolom a javaslataidat, és alszom rájuk párat. Addigra én is képes leszek függetlenül elolvasni a saját írásomat.
  Természetesen köszönöm a véleményezést!

 23. Marcus said,

  2011. június 21., kedd - 6:53 du.

  Sziasztok!

  Aldaris: Élni vagy halni
  Nekem ez kifejezetten érdekes ötletnek tűnik, látom, hogy minden fontos összetevőt (szerkezet, történet, karakterek) kigondoltál, ez jó. Két dologra vigyázz. Az egyik, hogy a levelek vs. E/1. esetén összekavarodhatnak az események (mikor és hogy írja a leveleket Gotzel, és hogyan kerül (ha odakerül) az amerikaihoz). A másik, hogy a legtöbb ilyen történet szerintem a hős amerikai vs. gonosz náci, illetve az érző náci vs. gonosz nagypofájú amerikai vonalon mozog, és nálad mintha ez utóbbit látnám, holott az igazi tragédia az volt és az lesz minden háborúban, hogy két ember küzd egymás ellen (és nem is biztos, hogy saját magáért). Emiatt esetleg az amerikai karaktert gondold át, lehetne ő is kicsit átlagosabb.

  dan Doren: Újjászületés
  Hehe, nem rossz, de a közepe kicsit szétesett, leginkább az üresség „belegyömöszölése” miatt. Ezért a vége is kisebbet szólt, legalábbis nálam. Az ürességet próbáld meg kicsit jobban beleolvasztani, és feszesebbre venni a történetet, és akkor jó lesz. Plusz egy második szál nem ártana bele…

  Ferkó: Angyalka
  Jó az alapanyag, már a vázlattól összeszorult a gyomrom, remélem, jót is hozol ki belőle. Arra ügyelj, hogy a gyerekek is igazi karakterek legyenek, háttérrel és motivációkkal. Utóbbi a legfontosabb: legyen elég erős az indok mindkét részről, hogy meg akarják szerezni a Kupidót, persze ez az indok lehet gyerekes is, annál nagyobb lesz a tragédia.

  Gren: Szent Ördög / Kirakat
  Ebben eddig nem látok annyi spirituszt, legalábbis a vázlat alapján nem akarnám elolvasni (ellentétben a fentiekkel). Először is túl sok a karakter, teljesen feleslegesen, mivel valójában csak az X megbízza Y-t sémával operálsz, tehát így minden karakternek van egy párja, aki helyette cselekszik. A nevek sem túl szerencsések (épp most beszélgettünk arról, hogy a kezdő íróknál minden névben van R betű – nézd meg a te neveidet). Szerintem a herceget és a lányt ki kellene hagynod a képletből, és koncentrálhatnál csak a szerzetesre és ellenlábasára (illetve annak a feleségére). Ebben valódi tragédia rejlik, és egyértelműek a szerepek is (bár érdekes csavarokat is rakhatsz bele, pl. a feleség karakterén keresztül). A szálakra is gondolj, lehetséges, hogy a gonosz szerzetesből nem lehet túl sokat kihozni, de az ő cselekedetei vannak kihatással több karakterre is (az ellenlábasra és a feleségére például).

  José: Elveszettség / Krumplihámozónyél
  Az első mondat azonnal öl, mivel az olvasó egyből tudja, hogy miről van szó, csak a főszereplő nem. Másképp kellene ezt megoldani. A szöveg többi részéről egyelőre annyira nem tudok nyilatkozni, talán kicsit sok benne a ballaszt, már olvasnám, hogy miről van szó, de csak Gert szerencsétlenkedését látom. Haladjon az a sztori!

  Néma Ákos: Remény/rettegés / Telefon
  Na végre, egy igazi sci-fi (nálam ehhez a minimum követelmény az űrhajó (meg a lézer :))). Az „újjászületési bodycount” zseniális ötlet, érdekes csavar lenne, ha ez több karaktert is érintene, tehát egymással versengenének a gyilkolási kvóta eléréséért, miközben azért legalább a szeretteiket szeretnék megmenteni. Ez kicsiben is működhet, ha a Szabotőrnek is vannak szerettei… vagy akár lehetne ő maga egyben a Hősszerelmes is, mivel annyira nem látom, hogy a Hősszerelmes önmagában nagyon kellene ebbe a történetbe.

  Vicomte: Lepkeszárny
  Ez is jó ötlet, már szívesen olvasnám a végleges verziót. A karakterek mindenképpen jók, a 4. rész a vázlat alapján aránytalanul hosszúnak tűnik a többihez képest, de ez nem feltétlenül baj, csak legyen időd és energiád megírni.

 24. Sinclare said,

  2011. június 22., szerda - 7:56 du.

  Jelenleg gőzerővel (mphfa!) dolgozom a v2.0-n, alaposan átírom, hét végén tudom beküldeni. Aki addig akarja, nyugodtan kritizálja a mostanit is.

 25. Sinclare said,

  2011. június 26., vasárnap - 8:01 du.

  Beküldtem a kettes verziót

 26. Marcus said,

  2011. június 27., hétfő - 10:08 de.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Kitettem.

 27. Sinclare said,

  2011. július 2., szombat - 8:20 du.

  Marcus: köszi.

  Mi történt, mindenkinek lekapcsolták a netet?

 28. vicomte said,

  2011. július 3., vasárnap - 6:57 de.

  Nem a netet kapcsolták le, hanem a generális tápegységemet és ezzel együtt az ihletemet. 😦
  Talán a jövő hétre valamit összehozok, de mivel eddig még egy karaktert sem sikerült kipréselnem magamból, nem bízom benne. Sajnálom.

 29. Sinclare said,

  2011. július 3., vasárnap - 8:31 du.

  Vicomte: ezt sajnálattal hallom 😦

 30. Sinclare said,

  2011. július 12., kedd - 10:17 du.

  Senki többet harmadszor?

 31. Jose said,

  2011. július 13., szerda - 6:48 de.

  Én most az utóbbi hetekben totál feladtam, hogy írjak. Igaz ez régi tapasztalat, hogy nyáron teljesen kifelé fordulok, ha volt régen is ötletem, az ilyenkor lappangott.

  Kb ugyanannyira sikerült haladnom, mint pályázatos feladatnál: elkészült kb félig az első napokban, egyik hétvégén (6-7 oldal), de azóta megtorpantam, és most bevallom ihlet mellett még kedvem és időm is más dolgokhoz van.

  Azért sem írtam már ide, mert minek ígérgessek.
  Valószínű, hogy őszig csak elvétve írok.
  Arra már rájöttem, hogy magában az, hogy határidőre írok, legyen az bármilyen laza is, nekem nem szerencsés. Már nem örömből, vágyból ültem le, hanem feladatteljesítés végett.

  A nálam szorgalmasabbaknak további jó munkát!
  Azért majd bekukkantok, ha nyári zsongás véget ér. 😉

 32. Marcus said,

  2011. július 13., szerda - 1:00 du.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Én a héten mindenképpen írok kritikát a tiédhez.

 33. Marcus said,

  2011. július 17., vasárnap - 7:29 du.

  Sziasztok!

  Peter T. Sinclaire: Különös relikviák

  Cinca:
  A dőltbetűs részek szörnyűek, a legrosszabb MAGUS hagyományokat eleveníted fel bennük. Igazából akár komplett ki is lehetne őket dobni, anélkül is érthető lenne a történet (esetleg rövidebb utalásokat el lehet helyezni, ahogy a démon és az angyal mozgolódnak a börtöneikben).
  “belátott a színpad mögé” helyett “belátott a színfalak mögé”.
  “Sokért nem adnám, ezredes, de maga nélkül sem járhattunk volna sikerrel.” Ennek a mondatnak mi az értelme?
  “Az ezredes bávatagon tántorgott” Az milyen?
  “Az angyal pókerarcáról lerítt” Szerintem valakinek vagy pókerarca van (nincsen rajta érzelem), vagy lerí róla valami (van rajta érzelem).
  “majd színpadiasan sóhajtva magába rogyott.” Az milyen?

  A szokásos Sinclair-féle húzott-nyúzott kezdést most is megkapjuk, ami egyrészt felesleges (szórd el inkább a szövegen belül, később), másrészt láttuk már, hogy esetenként nem is jutsz tovább ennél. Próbálj meg jobban a történésekre és a karakterekre koncentrálni az önmagában (szinte) teljesen érdektelen környezet helyett. Akkor kezdett ez a novella is érdekesebb lenni, amikor elkezdted bemutatni a vendégeket.
  A démon elleni harcnál attól féltem, hogy csak ennyiről fog szólni az egész, de szerencsére itt nem hagytad abba, ez valóban csak egy jelenet volt (és nem az egész novella volt egy jelenet, aztán puff). Itt már voltak jó villanások, nekem különösen az “angyal” tetszett, legalábbis először, aztán kicsit ő is beleszürkült.
  A vége pedig nem tetszett, erősen példabeszéd jellegű, és összecsapott (látszik, hogy nem a vége volt a lényeg, hanem a közepe, az viszont nem volt annyira erős, hogy elvigye a hátán az egész írást).
  Még azt tűnt fel, hogy időnként mintha kifogynál a mondanivalóból, és ekkor mindenféle felvezetés nélkül jön egy váltás. Például amikor az ezredessel beszélgetnek egy sort, majd össz-vissz ezen néhány mondat alapján eldöntik, hogy befogadják – nekem itt olyan érzésem volt, mintha egy tízéves “novelláját” olvastam volna.

  Tanácsok:
  1. Kevesebb környezet, több cselekvés. Tudom, hogy te szeretsz “elidőzni a világban”, de ez így csak egy regényben fér el, novellában nem.
  2. Tudd, hogy honnan hova akarsz jutni, mert amíg csak a történet közepét tudod, addig kezdőnek számítasz.
  3. Maradj a saját stílusodnál. Van egy jellemző írásmódod, amibe néha beleerőltetsz teljesen feleslegesen idegen részeket, de minek?
  4. Törölj! Nem mindenkinél igaz, de a többségnél, és nálad különösképp: sokkal feszesebbre lehet venni az írásaidat, és ha a sallangokat kivágnád belőle, akkor erősebb lenne a hatásuk.

 34. Marcus said,

  2011. július 18., hétfő - 8:36 du.

  Sziasztok!

  Kikerült a Különös relikviák 2.3-as verziója. Lesz kritika erről is. 🙂

 35. Sinclare said,

  2011. július 19., kedd - 11:33 du.

  Marcus: köszi a kritikát! Közben beküldtem a 2.4-est, aminél már figyelembe vettem a mostani véleményezést 🙂

 36. Marcus said,

  2011. július 20., szerda - 8:08 de.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Kitettem az újat.

 37. Sinclare said,

  2011. július 20., szerda - 10:25 de.

  Köszi Marcus!

 38. Gren said,

  2011. november 7., hétfő - 12:31 du.

  Sziasztok!
  Nagyon sokáig és méltánytalanul szó nélkül tűntem el. Sajnálom, de kicsit összetettebb lett az élet erre felé, minimális időm maradt a gép előtt. Ez ugyan nem indokolja, miért nem írtam eddig egy sort sem… Azt hittem, azóta tovább haladtatok az alkotás útján, de a “scriptorium” kategória alatt nem láttam másik feladatot… Remélem, azért valahol folytatjátok, egyelőre helyettem is.
  üdv, Gren

 39. Jose Ceye said,

  2011. december 14., szerda - 2:50 du.

  Sziasztok!

  Amikor már Gren hozzászólását olvastam gondoltam rá, hogy irjak (kölcsön laptop, nem találom azt a fránya hosszú i-t 🙂 ), de végül csak most szántam rá magam.
  Nyár nekem úgy látszik agyhalott állapot volt, buli és munka váltogatta egymást nap mint nap…

  Az utóbbi hetekben kezdtem ismét irni végre. Már ugyan csak a magam örömére, de a nyár elején félbehagyott feladatokon dolgozom többségében. 🙂
  Örömmel hallanám, ha valami folytatása lenne ennek a körnek.
  Úgy gondolom, hogy sokat tanultam abban a néhány röpke hónapban is tőletek és a feladatokból.

  Remélem még lesz alkalmam tőletek olvasni, és lesz lehetőségem az én próbálozásaimat is megmutatni nektek!
  Addig is minden jót!
  üdv: Jose

 40. Marcus said,

  2011. december 20., kedd - 7:22 du.

  Sziasztok!

  Jose: Nem kizárt, hogy jövőre lesz egy kis “reboot”, kicsit más formában. Addig is írj és művelődj! 🙂

 41. Sinclare said,

  2011. december 31., szombat - 1:09 de.

  Sziasztok, régen reagáltam, de azért napi benéző maradtam. Segítséget szeretnék kérni: mivel lassan elkészülök egy novelláskötettel, komoly szükségem van “tesztolvasókra”. Itt olyan társaság gyűlt össze, akik gond és kendőzés nélkül megmondják, ha valami rosszul, avagy pocsékul sikerült, és a jót is fel és elismerik. Ha tehát akad, aki szeretne általam kiadásra jelölt novellákat olvasni és ekézni, az kérem, jelentkezzen emailben!

  Köszönöm előre is!

 42. Marcus said,

  2012. január 2., hétfő - 7:41 du.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Én jelentkezek, de egy-két napon belül beizzítom a levlistát, és azon majd lehet szépen keresztbekritizálni.

 43. Sinclare said,

  2012. január 2., hétfő - 11:41 du.

  Marcus: köszi szépen, de ezeket a novellákat nem akarom nyilvánosan megosztani. Ha megoldható a zárt levlista, akkor természetesen feltöltöm oda.

 44. Jose Ceye said,

  2012. március 17., szombat - 4:42 du.

  Sziasztok!

  A fene, oké, elrontottam az email címet, ezért nem ismert fel. Elnézést, az előző két hozzászólást nyugodtan törölheted Marcus.

  Sajnálattal látom, hogy nincs folytatás. Reméltem, hogy valami újra indul.
  Azért ha valahol valami folytatása lesz ennek a remek kezdeményezésnek, arról szívesen hallanék.

  Minden jót!
  üdv: Jose

 45. aldaris5 said,

  2012. április 22., vasárnap - 11:21 de.

  Salve,

  Sinclare: írj a luciusgracchuskukacgmailpontcomra és szívesen olvasok kritizálok. Igazság szerint nekem is kéne ilyen IO, csak nagyon nem reagál senki arra, amit írok. Talán mindenki túl elfoglalt ezekben az időkben.
  Szóval küldjél csak novellákat, szívesen értékelem…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: