Scriptorium: 2011/1. végleges értékelés

Az idei első feladatra érkezett, már végleges írások.

Aldaris: Amíg a halál el nem választ

Gren: A dúvad törtetése

*Machine: Fiai a Fekete Tölgynek

*Marcus: Punk’s Not Dead

Peter T. Sinclare: Inasverseny

*Vicomte: Boszorkányfa (preview version :))

Hat fecske=egy kecske.

Reklámok

58 hozzászólás

 1. Sinclare said,

  2011. április 30., szombat - 2:28 du.

  Aldaris: megnézem, mit tehetek 🙂

  Ami a kritikát illeti, mindenkinek: köszönöm, és bár ég a pofám a szégyentől, de nem szúrta ki a szememet az, ami végig ott motoszkált bennem és ti hívtátok fel rá. Hálás köszönetem! Igen, így lesz kerek – a Mester az Ügy képviselője, titokban be akarja szervezni a srácokat, azok meg csak a saját sorsukat akarják kovácsolni, a Szigeté nem érdekli őket.

  Aldaris, neked külön: sajnos a régebbi korokból annyira nem vagyok felkészült Írország kapcsán, még a nevekkel sem nagyon. A helyszínt direkt raktam át máshová, kicsit kevertem is a pub-belsőn, azzal a szándékkal, hogy még ha egy valóságossal meggyező neve is van, mégis, egyfajta esszenciáját adja ki inkább a dublini puboknak, mintsem hogy konkrétan egy reálisban játszódjon.
  Nem mintha a kb. száz képből, amit múltkor a Martha’s day alatt lőttünk el (kinti poén, egy reklámból. Arthur’s day az eredeti, a Guinness sörgyár alapítójára emlékeznek ilyenkor, és a szokásosnál is többet isznak. A reklámban a bácsika hallgatózik, és félreérti a To Arthur! [~ tu arthaa!] felkiáltást, és ő mondja, hogy To Martha!… na hát ettől volt hangos a legtöbb pub) nem lehetne az utolsó szögig rekonstruálni egy csomó pub vendégrészét 😀

  Az anakronisztikus jelmondat inkább a modern olvasók miatt került be, mint történelmi hűség miatt. Egyébként is Erin go bragh! 😉

 2. Marcus said,

  2011. április 30., szombat - 4:36 du.

  Sziasztok!

  Vicomte: Boszorkányfa

  Azon kívül, hogy ez bizony még részletnek is eléggé félkész, más komoly gondot nem találtam benne. Erősen érdekel a folytatás, amiben talán az lesz az egyik legérdekesebb kérdés, hogy az átok miért is így működik. (Miért segít neki – még ha nagy áron is – a cigánylány? Tényleg boszorkány a lány? És egyáltalán tényleg átok ez? És tényleg nagy ár-e az, amit Jankó fizet, vagy éppen ez vezeti őt a jó útra?)

  Cincálás terén annyit, hogy az első részben található mondatszörnyek erős csiszolásra szorulnak, ráadásul így ezen rész stílusa elüt a visszaemlékezés stílusától. Persze lehet, hogy ez direkt, ebben az esetben az összetett mondatokban az értelemzavaró/alanyváltó hibákat próbáld meg kigyomlálni.

  Aldaris: Szerintem a jövő héten akkor sort kerítek arra a cincára.

  Mindenki: A következő feladattal kapcsolatban kérdezném, hogy jó-e a mostani vázlat / első oldal / teljes írás rendszer, vagy változtassunk rajta? Szerintem a vázlatos rész egyrészt hasznos (érdekes látni, hogy ha egy novella nem válaszol a már a vázlat alapján is felmerülő kérdésekre, akkor az elkönyvelhető úgy, hogy nem feltétlenül sikerült), másrészt viszont mind az írót. mind a kritikust megzavarhatja az, hogy tudják, miről fog szólni a novella. Az író ilyenkor kifelejheti a magyarázatokat, a kritikus pedig nem kéri ezt számon, mert a vázlat alapján betömködi a lyukakat. A kívülálló olvasó meg csak néz, hogy mi van. Szerintetek?

 3. Sinclare said,

  2011. április 30., szombat - 8:02 du.

  Marcus: itt az én két centem. szerintem első oldal/nyers/teljes/+bónusz végleges legyen. A vázlat egyrészt változhat menet közben, másrészt a vázlat írása és olvasása nekem annyira nem jön be. Jobb szeretek egy kész, de nyers novellát olvasni, mert ott már csak finomítani kell, esetleg lényegibb változásokat eszközölni, egy vázlatnál azonban igazán nem tudok mit írni másoknak, mert bármi kisülhet belőle.

 4. Aldaris said,

  2011. május 1., vasárnap - 10:51 de.

  Salve,

  Marcus:köszönöm, várom.

  A feladatokról: szerintem a három lépcső jó, de Sinclare jól közelítette meg a dolgot, vázlat helyett valami nyers dolgot kéne prezentálni. Ami persze változhat. Tehát: 1) Rövid ötlet ismertetés 2) Nyers (akár félkész) írás 3) Véglegesnek szánt alkotás. Javaslatom lenne az is, hogy térjünk vissza aztán később a javításokra is, alkalmat adva a felturbózott és javított változatokat értékelendő. Ennek nem kéne súlyosnak lenni, pár sorban lerendezni, hogy jól mutat e a változtatás vagy sem, stb.

  Sinclare: mivel töris hivatásom van és Írországban élek jópár éve, így természetes, hogy tudok egyet s mást a Zöld Szigetről. Ha van kérdés nyugodtan tedd fel. Ja és Buchaill maith! 😉

 5. machine said,

  2011. május 2., hétfő - 10:14 de.

  Sziasztok!

  Egyetértek az előttem szólókkal. Az első körben aki akar, küldhet vázlatot szerintem, ha nincs még teljes képe a novelláról, és ötleteket vár. De vázlatot értékelni nem nagyon lehet. Szóval az első forduló legyen szabadon választott (vázlat vagy nyers 1-2 oldal).

 6. Marcus said,

  2011. május 2., hétfő - 12:17 du.

  Sziasztok!

  Kikerült az LFG.hu-s pályázat végeredménye http://lfg.hu/43319/esemenyek/a-harcok-veget-ertek-novellapalyazat-eredmenyhirdetes/

 7. machine said,

  2011. május 2., hétfő - 1:48 du.

  Hova a picsába írjak, hogy ki ne tegyék az enyémet? 😀

 8. Marcus said,

  2011. május 2., hétfő - 2:14 du.

  Sziasztok!

  Machine: 🙂 Mondjuk BePének, vagy arra a címre, ahová a novellát is küldeni kellett.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: