Scriptorium: 2011/2. feladatkiírás

Idei második feladatunk.

Ezúttal két feladat közül lehet választani, mindkettő pályázat. A pályázatra írós feladatoknál bevett módszereket fogjuk követni, azaz ezúttal nem fognak kikerülni a beküldött novellák, hanem minden e-mailen keresztül fog folyni. Ez egyben azt is jelenti, hogy most részfeladatok nem lesznek, csak a végleges novellákat várjuk, de a tavalyi tapasztalatokból okulva nagyon-nagyon erősen javasolt a határidő előtt több héttel beküldeni az írást, hogy a véglegesen beküldött verzió ne azon bukjon el, hogy alapvető hibák maradtak benne helyesírásilag, szerkesztésileg, és persze írástechnikailag.

Tehát mindent az enrawell@freemail.hu címre küldjetek, én pedig majd körbeküldöm mindenkinek a beérkezett novellákat (egyenként, tehát beérkezés után azonnal).

A végleges novellát nem kötelező beküldeni a pályázatra (de ide igen), de ettől függetlenül is ragaszkodni kell a kiírásokhoz. Akik nem küldik be az írásukat, azoknak a határidő egységesen 2011. április 30. (A beküldőknek értelmeszerűen a pályázat határideje.)

Az első választási lehetőség a dan Doren által még az év elején javasolt magyar meseírós pályázat:

A www.juditti.hu irodalmi oldal a dévai Corvin Kiadó támogatásával mesepályázatot hirdet. A pályázaton részt vehet minden magyar nyelven alkotó, 18. életévét betöltött személy.A pályázat témája: Magyar mese.

Legfőbb elvárás a pályázók felé: a mese szereplőinek magyar neve legyen, és a történet, vagy annak legalább egy része egy létező magyar településen játszódjon. Valamint a szerző néhány mondatban mutassa be a települést a mesébe szőtt leírással.
Határon innen és túl bármely magyar (egykori magyar) település lehet a mese helyszíne.Pályázat célja: Megmutatni a gyermekeknek, hogy a magyar világ igazi mesevilág. Játékosan megismertetni a gyerekekkel minél több magyar települést (határok nélkül), és hitet adni nekik ahhoz, hogy a magyarokkal is történhetnek szép, csodás dolgok.Pályázat formai feltételei:
A meséket Word dokumentumként (.doc), mellékletben csatolva kell elküldeni a magyarmese@mesepalyazat.hu e-mail címre.
A dokumentum elején legyen feltüntetve a szerző valódi neve, ha van, akkor az írói álneve és az e-mail címe!

Minden pályázó legföljebb három mesével nevezhet (mert három a magyar igazság), melyek eddig még nem jelentek meg nyomtatásban.
A mesék terjedelme nem haladhatja meg (egyenként) a 9.000 karaktert, szóközökkel együtt.
A tartalmilag, vagy formailag nem megfelelő, illetve helyesírási hibáktól hemzsegő meséket a zsűri nem értékeli.

A pályázathoz mellékelni kell egy aláírt (beszkennelt) nyilatkozatot arról, hogy a pályamű saját alkotás, és a szerző hozzájárul írása közléséhez a www.mesepalyazat.hu weboldalon, a Corvin Kiadó nyomtatott kiadványaiban, valamint a Szilaj Csikó hetilapban.
A nyilatkozat innen letölthető.

Nevezési díj nincs.
A beérkezett alkotások e-mail-en visszaigazolásra kerülnek.

A pályázat beküldésének határideje:

2011. április 30.

Eredményhirdetés: várhatóan 2011. július

Díjazás: Megfelelő színvonalú pályázatok esetén a Corvin Kiadó megjelentet egy mesekönyvet, melyből minden benne szereplő mese írója egy-egy tiszteletpéldányt kap.

A legjobbnak ítélt három pályamű megjelenik a Szilaj Csikó hetilapban is.

A mesekönyv, illetve a pályázaton nyertes mesék bemutatására a lap kiadója 2011. augusztus 12–14 között közönségtalálkozót szervez a Magyarok Országos Gyűlésén.

További díjak: a Corvin Kiadó „Kispajtás” című folyóiratában való megjelenés; könyvek; vásárlási utalvány; natúrkozmetika csomag; egyedi kézműves termékek, apróbb ajándékok. A Díjak aloldalon részletesen felsorolva megtalálható az összes díj.

Zsűri: Pădurean Judit Gabriella, a Corvin Kiadó szerkesztője; Mester Györgyi, író; Tölgyesi Lívia, mesélő; Pete László Miklós, író, szerkesztő, dramaturg; Bódai-Soós Judit, „szabadúszó tollforgató”.

A pályázattal kapcsolatban minden információ megtalálható a www.mesepalyazat.hu oldalon, ahol a zsűritagok mintaként szolgáló meséi is olvashatók.

 

A másik lehetőség az LFG.hu novellapályázata:

Március 1-je a nukleáris fegyverek elleni harc és a polgári védelem világnapja. Ebből az alkalomból az LFG.HU novellapályázatot hirdet. Pályázni fantasy, sci-fi vagy horror témában lehet, legalább 5.000, legfeljebb 20.000 karakteres (szóközökkel együtt) művekkel. Egy szerző korlátlan számú novellával nevezhet (társszerzőséget elfogadunk). Csak önálló, eredeti művet fogadunk el. A novellák nem íródhatnak már létező fantasy vagy sci-fi világra, a pályázók teremtsenek önálló mítoszt, hátteret.

A novellának ott kell kezdődnie, ahol a legtöbb heroikus mű befejezi: a harcok véget értek. (Természetesen nem követelmény, hogy nukleáris katasztrófa szerepeljen a novellában, bármilyen globális jelentőségű esemény végével kezdődhet az írás!)

Az ezután következő problémák, helyreállítások, konszolidáció, gazdasági vagy morális döntések, következményeik, alternatívák álljanak az írások középpontjában.

Az írások beérkezésének határideje 2011. április 15-e éjfél. Eredményhirdetés 2011. május 1-én.

Nevezési díj nincs.

A pályázat jeligés, ami azt jelenti, hogy a műveket tartalmazó fájl neve legyen a jelige, a levélben pedig csatoltan egy „jelige.rtf” nevű fájlban a jeligét, a szerző (polgári) nevét, email címét, és a honlapon való megjelenésre vonatkozó nyilatkozatát kérjük feltüntetni. Ebben a fájlban szerepeljen még az író(k) nyilatkozata, melyben kijelenti(k), hogy a beküldött írás az ő kizárólagos, eredeti szellemi terméke(ük).

Pl.: „Lovag” jeligével érkező történet esetén:

– Lovag.rtf (kizárólag a novellát tartalmazó fájl, amelyben nem szerepelhet a szerző neve)

– jelige.rtf (a jelige feloldása: tehát a jelige, a szerző neve, email címe és a nyilatkozatok megadása)

A jeligés beküldés szabályait megsértő vagy hiányos pályázatot sajnos nem áll módunkban elfogadni, kizárást von maga után. Pályázhat minden magában kedvet érző író, függetlenül attól, hogy jelent-e már meg kötete vagy szerepelt-e novelláskötetben írása.

A pályázatokat a aharcokvegetertek KUKAC lfg PONT hu emailcímre várjuk, illetve regisztrációval beküldhetők az LFG.HU Letöltések – Pályázat rovatban is (http://lfg.hu/forum/index.php?app=downloads&showcat=11)

A beküldött novellákat az LFG.HU szerkesztősége fogja elbírálni. Az egyes irányzatok között nem teszünk különbséget, tehát nem hirdetünk győztest külön a sci-fi, fantasy, horror novellák között.

A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy az első helyezést ne ossza ki, ha nem talál arra érdemes művet a novellák között, vagy megosztottan díjazzon.

1díj: 15.000 Ft értékű könyvutalvány

2díj: 10.000 Ft értékű könyvutalvány

3díj:   5.000 Ft értékű könyvutalvány

A díjazott művek mindenképpen, minőségtől (és a szerző hozzájárulásától) függően a többi novella is megjelenik az LFG.HU-n a pályázat lezárását és az eredményhirdetést követően.

A nem díjazott, de a honlapon megjelenésre alkalmasnak talált novellák közönségszavazáson vehetnek részt, amennyiben a szerző engedélyezte a megjelenést. A közönségdíjas novella 5.000 Ft értékű könyvutalványt nyer.

Reklámok

15 hozzászólás

 1. Gren said,

  2011. március 18., péntek - 12:19 du.

  Sziasztok! Még nem vettem részt hasonlóban, a véleményeket ide írjuk majd, vagy az is e-mailen keresztül fog történni?
  üdv, Gren

 2. Marcus said,

  2011. március 18., péntek - 9:57 du.

  Sziasztok!

  Gren: A vélemények is e-mailben mennek majd.

  Ide lehetőleg a címet se írjuk be, hogy egy ellenőrző keresés se tudja megtalálni a pályázatokra küldendő novellákat. Illetve mindenki írja bele, hogy melyik témában ír.

 3. Sinclare said,

  2011. március 18., péntek - 10:04 du.

  Tetszik az LFG-s pályázat 🙂

 4. Sinclare said,

  2011. április 3., vasárnap - 7:28 du.

  Azért az LFG-s pályázatkiírók se nagyon alkottak még saját disztopkius világot saját mítosszal… 5-20000 leütés között?! Igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni ebből a nulla keretből, de fájt a szívem, amikor egy csomó mindent ki kellett húzzak, mert egyszerűen nem fért bele a keretbe!

  20.000 leütés?! Annnnyukat

 5. Marcus said,

  2011. április 5., kedd - 8:17 du.

  Sziasztok!

  Sinclaire: Én is egyedi világot/történetet tervezek, de nálam szerintem bőven beleférek. Itt nem a világ a lényeg ugye…

 6. Blazious said,

  2011. április 6., szerda - 2:29 du.

  ááááá, most nézem csak, hogy max 20000 karakter.

 7. Sinclare said,

  2011. április 6., szerda - 11:23 du.

  Marcus: kikötés volt a saját világ, saját mitológia. Régi motoros vagyok disztópiák terén, és meg kell mondanom, tisztességes “hogyan kezdünk új életet ebben a széjjelbazsarózsált világban” témát akkor is nehéz 20.000 karakterből kihozni, ha a Földön játszódik, reális időszálon.
  A saját világnál tehát egyrészt érzékeltetned kell, hogy nem a Föld az (lehet alternatív Föld is, de akkor talán még többet kell magyarázni, hogy ez egy másik Föld), másrészt a harcok véget értek, mihez kezdetek most.

  Nem hisztizek, szerintem prímán megoldottam a feladatot – aztán majd kapok a pofámba hideget-meleget úgyis 🙂 -, csak sírtam mikor a legszebb részeket ki kellett vágnom. Eredetileg a főhősnő zakkant lett volna, rituálisan embervérben fürdik, a saját fejében beszélget, stb. Ez mind ment a kukába a pályázati anyagból. Azért lett benne saját mitológia is 🙂

 8. Sinclare said,

  2011. április 6., szerda - 11:24 du.

  Blazious: kopp, mi? 😀

 9. Marcus said,

  2011. április 17., vasárnap - 8:34 du.

  Sziasztok!

  Na, elküldte valaki az LFG-re?

 10. Sinclare said,

  2011. április 17., vasárnap - 9:17 du.

  Tényleg én voltam az egyedüli, aki az LFG-s pályázatra írt?
  Elküldtem, kaptam is automatikus választ, hogy megkapták.

 11. machine said,

  2011. április 17., vasárnap - 10:10 du.

  Ismeritek azt a viccet, hogy a 20ezer karakteres limit, a határidő, és machine bemegy a kocsmába? 😀

  Pontban éjfélkor elküldtem, de valószínűleg már túlságosan lecsupaszítottam. Azért körbeküldöm nektek is, de mostanáig nem akartam többet foglalkozni vele.

 12. Sinclare said,

  2011. április 17., vasárnap - 11:15 du.

  Machine: üdv a klubban 🙂 ha nem okoz összeférhetetlenséget, akkor küldd te is, én is, de szerintem jelige és cím nélkül menjen körbe.

  A vicced ismerős. Emese bemegy a szerkesztőségbe.
  – Jó napot kívánok, Zoltán, van egy kiváló új ötletem!
  (Zoltán elgyötört arccal néz Emesére)
  – Mondja, Emese!
  – saját mitológia, posztapokaliptikus saját világ, összetett szociális-pszichológiai problémakör, és 20K karakterlimit, hogy a szerzők vért izzadjanak! Na mit szól, Zoltán?
  – Köszönjük, Emese…

 13. Marcus said,

  2011. április 24., vasárnap - 4:53 du.

  Sziasztok!

  A Word néha kifejezetten inspiráló tud lenni: most éppen az “uralkodás szívás”-ra javasolja azt, hogy esetleg egybe is lehetne írni. 🙂

  U.i: Még egy hét, és hosszú hétvége van, remélem, dolgoztok a sajátotokon!

 14. vicomte said,

  2011. május 3., kedd - 6:57 du.

  Sziasztok!

  Én ebből a körből kimaradtam. Sajnos beállt a totális írói blokk, amihez még egy baromi nagy adag általános kimerültség is társult, úgyhogy csak az olvasás ment, és még kritizálni sem volt erőm. Bocs!

  Mindenesetre, ha valakit érdekelnek a pályázati lehetőségek, szerintem ez is érdekes lehet:

  A Kikötő Online novellaíró pályázatot hirdet, „Külváros” címmel, eddig még nem publikált pályamunkák számára. A nagy elődök nyomán a novellák mutassák be, mit jelent manapság a külváros fogalma, milyen asszociációk, helyszínek, karakterek kapcsolódhatnak hozzá, a városi lét mennyire reális vagy szürreális történései fűzhetők eggyé vele.

  Téma: a külváros, saját értelmezés szerint.
  Terjedelem: 6000 és 12.000 leütés szóközökkel együtt.
  Formátum: doc vagy pdf
  Beküldési határidő: 2011. május 20. 24:00

  http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6325

 15. Jose said,

  2011. május 4., szerda - 7:01 du.

  Sziasztok!

  Sajnos még 3 hétig teljesen inaktív leszek. Szombat óta nincs gépem, ha semmi nem jön közbe (úgy legyen!), akkor május 24-én már lesz.

  Eddig sem voltam túl aktív, az egyik feladatot csak részben csináltam, pályázatost is bukom így.

  Nem örülök neki, egyetlen előnye, hogy tehetetlenségemben (és unalmamban) elkezdtem többet olvasni, mert az bizony nagyon kevés volt az elmúlt hónapokban.

  Remélem, azért majd becsatlakozhatok, és majd újult erővel talán aktívabb, termelékenyebb leszek, mert amúgy is rossz vicc, hogy mennyire döcögtem mióta újból elkezdtem idén írogatni.
  Azt hiszem majd kerülöm a vergődést, hogy minden oldalról megfeleljen amit írok, és emiatt 4-5 oldalas szösszenetekkel hetekig vergődöm, amikor az érdemi munka velük pár óra volt.

  Ha ismét lesz gép (és net), akkor jelentkezem!
  Nektek addig is további minden jót!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: