Körbenéző: Krónikák.hu

http://kronikak.hu/

A krónikák.hu öt éves fennállását ünnepli egy nyereményjátékkal, úgyhogy itt az idő, hogy körbenézzünk ezen az oldalon is.  A Gulandro által szerkesztett lap 2011-re elég sok mindent tervez, bár eddig sem volt egy túlságosan alacsony aktivitású oldal. Sokféle anyag található itt, és rendszeresen kerülnek fel új dolgok is. Számos novellát, sőt készülő regényeket is olvashatunk, de az irodalom mellett találunk itt egy nagy adag kalandmodult is. A színvonal, ahogy az már rajongói oldalaknál lenni szokott, változó, de biztosan mindenki talál magának megfelelő olvasni- vagy lejátszanivalót.

Akinek pedig játszani támad kedve, az részt vehet a készítők által szervezett rendszeres találkozókon és nyári táborokon, amelyekre életút- vagy alkalmi jelleggel is nevezhetnek a játékosok. Az oldal és a találkozók nemcsak a MAGUS-ról, hanem más játékokról (Codex, Requiem) is szólnak. És egy kis bónusz infó: a versenyeken rendszeresen részt vevő és jól teljesítő csapatok részesei lehetnek az új MAGUS törvénykönyv tesztelőgárdájának is.

Ígéretes és gyakran frissülő oldalról van szó, úgyhogy érdemes látogatni a MAGUS iránt érdeklődőknek, és esetleg személyesen is kilátogatni valamelyik találkozóra.

Reklámok

33 hozzászólás

 1. Gunnar said,

  2011. január 19., szerda - 9:52 de.

  Nocsak, milyen új M* szerepjáték kiadvány várható? Tudsz esetleg valami bővebb infót, Marcus? (Legalább annyit, hogy melyik kiadónál várható? 🙂 )

 2. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 3:06 du.

  Hm… Ez jól hangzik. Az az igazság, már nem tudom, minek örüljek :D. Az ÚTK kiegészítőjének/erratájának is örülnék, hisz magyar szerepjáték stb., habár nagyon kicsi az esélye, hogy újra játsszak, eddig is mindössze 3 alkalommal toltuk. Persze azért érdekel az Ordan, rendre meg is kérdezem Tuan fórumon, bár már én is egyre kevésbé hiszek benne… s az az igazság, ha meg is veszem, játszani nem fogok vele. (A szűkebb körben csak én szeretem Ynevet, és én meg nem szándékszom ÚTK-t mesélni, s ETK-t sem.)
  Most azt mondják, újranyomják az ÚTK-t… Én egy erratát remélek a könyvemhez, ha már anno megvettem.

  Igazából, ha tényleg összeraknak a deltások egy olyan rendszert, amely az oldschool felől is megközelíthető, és elnyeri tetszésemet, akkor örülni fogok az új magusnak és minden kieget stb. megveszek, hogy ezzel is támogassam. Én az egyszerűség híve vagyok, hiszen főként mesélek, s nincs kedvem 600 oldalnyi szabályt megtanulni, mesélni viszont szívesen mesélnék M.A.G.U.S.-t, mert szeretem Ynevet.
  Igazából szeretném, ha egy biztos alapot kapnánk majd, melyre mindenki a legjobb tudása szerint építkezhet. Ezt kiegészítők követhetnék stb. Jó lenne.

  No, de mik a konkrétumok? Tényleg mondhatnának valamit a terveikről. Egy bennfentes nem szivárogtatna egy kis infót?

  Minden esetre elég nagy kavarodás lesz itt, ha két kiadó is ontja a magust. Bár, ez még mindig jobb, mintha senki nem adna ki semmit.

  Egyszerű, mezei magus-kedvelőként, aki tényleg nem ért a jogi dolgokhoz, meg ezt az egész ügyet tökre nem érti, már nem tudom, minek örüljek.

  Végiggondolva mégiscsak tudom: A új rendszer, ha kellő potenciával bír, elkötelezett magusozóvá tehet. Egyelőre más rendszerek alatt gondolkodom Yneves kampányon, de egy esetleges új M.A.G.U.S. gondolata bizakodással tölt el. (Habár kicsi az esélye, hogy pont az én elképzeléseimhez közeli rendszert kapjunk…)

 3. Marcus said,

  2011. január 19., szerda - 6:58 du.

  Sziasztok!

  Igazából én sem tudok többet a pletykáknál: a Deltától jön majd valami. Tippem szerint ETK-alapú alapkönyv, bár ez nekem nem annyira tetszene (persze ebből is lehet jót csinálni, vagy legalábbis az ÚTK-nál jobbat).

 4. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 7:10 du.

  Hm… Én pont ilyet szeretnék, csak az ETK-nál letisztultabbat, egyszerűbben kezelhetőt. És sok sok kiegészítőt: modulokat, NJK-gyűjteményt, Bestiáriumot (utóbbi kettő egybe is mehetne) stb.
  Szóval akkor már olyat csináljanak, amely pont ellentétes irányba megy, mint az ÚTK. (Túl van bonyolítva, bárki bármit mond…)

 5. Gulandro said,

  2011. január 19., szerda - 7:12 du.

  Üdvözletem, köszönet az említésért. 🙂 Ennek örömére akkor betenném a tudástárat a linkjeink közé is. Az anyagok minőségével kapcsolatban mindig szívesen fogadjuk a konstruktív kritikát, nem titkoltan otthona alkotói körünk veterán és újonc alkotóknak, tehát elkél a feddés és bátorítás is. Szivárogtassunk? Hamarosan ingyen és bérmentve fogdoshatjátok a törvénykönyvvel kapcsolatos terveket. Elég misztikus volt? 😉

 6. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 7:18 du.

  Azta! Ez most felvillanyozott! Rég villanyozott fel ennyire valami MAGUS ügyben. 😀 Hát, őszintén szólva, alig várom. Bár azért a Tudástár olvasói számára lehetne csepegtetni infókat. 😀 Persze tudom, nem így megy ez, de borzasztó kíváncsi lettem. 😀
  Mikor lesz az a hamarosan? 😀 Holnap? 😀

  Legalább bólogass: Az ETK letisztult, felújított változata lesz? 😀 (Elképzelem, ahogy a gép előtt elkezdesz bólogatni…)

 7. Gulandro said,

  2011. január 19., szerda - 7:25 du.

  Különösebb reklám nélkül el lehet mondani, hogy a kiadó részéről is szívesen látott az a gondolat, hogy a M* szerepjáték fejlesztése nyitottabb kell legyen az eddigieknél. Senki sem szeretne abba a hibába esni (ismét) hogy egy kisebb fejlesztőcsapat a M* írói és rajongói elképzeléseinek hátat fordítva, szinte magának alkosson valamit, amire aztán lehet mutogatni, hogy ‘enyim.

 8. Marcus said,

  2011. január 19., szerda - 8:26 du.

  Sziasztok!

  Gulandro: Közben leesett, hogy a linkek rovatban eddig nem volt benne a krónikák.hu, ezt most pótoltam. Ha már itt vagy, ha gondolod, küldheted a többi Kis Rúnát, mert nekem csak két szám volt meg.

 9. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 8:29 du.

  Ez mindenképpen örvendetes. Persze gondolom, a gyeplő azért egy tapasztalt és rátermett csapat kezében marad, mert a nép, szerintem, igen sok fele húz, és ez vezet a felemás rendszerekhez. (Magyarországon sajnos ezek vannak többségben.)
  Nyugatról is lehetne meríteni, ahogy az ETK is ADnD2 koppintás volt valamilyen szinten (nem is kicsit), s meg lehet nézni, máig ez a legnépszerűbb és egyben a legjobb is (tudom, ezzel lehet vitatkozni, de szerintem).
  Én nem szeretem a DnD4-et, de az a célkitűzésének, tudtommal, teljes mértékben megfelel. Az egy tiszta irányvonalat képvisel. Igazából a Magushoz is így kellen hozzányúlni (nem értek igazán a szerepjáték-elmélethez, de nem árt az alkotók közt egy két alak, aki otthonosan mozog e téren). Szóval nem jó ez a kicsit ez is, meg kicsit az is, hogy mindenkinek a kedvére tegyek, mert akkor aztán senki sem örül igazán.
  Szóval nagy odafigyeléssel kell hozzányúlni a játékhoz, különben marad a “házibarkács” szintjén.
  Tehát jó a közönség igényét felmérni, rendkívül fontos, de remélem a rendszer profi módon lesz létrehozva. És remélem, hogy már most a kiegészítőkön gondolkodtok. 😀

  Sok sikert és kitartást kívánok hozzá! Figyelemmel kísérem majd a dolgok alakulását, az biztos. 🙂
  De tényleg, alig várom már a tervezetet.

 10. Gulandro said,

  2011. január 19., szerda - 9:38 du.

  Marcus: ha még a héten hozzájutok a külső meghajtóm tartalmához elküldöm majd őket. Nekem hat darab van meg, anno GuRúna néven kellett vadászni őket. Több így van fent a nagyobb megosztó oldalakon is.

  Narmor: egy bizonyos, legszívesebben már én is a kiegészítőket és kalandmodulokat írnám hozzá. Sajnos egy kicsit túlhaladta magát az ügy, hogy egyik napról a másikra egy mindenki által elfogadható könyv kerüljön ki a nyomdából. Munka volt/van/lesz vele dögivel.

 11. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 9:59 du.

  Hohó! Szó szerint fogdoshatjuk? Ez a nyomda dolog… :O Hű, ha ez igaz, akkor le vagyok nyűgözve! De túl szép, hogy igaz legyen. 😀

  Na, tényleg nagyon várom már ezt a dolgot. Azt azért elárulnád, mikor tudhatjuk meg a részleteket? Nagyon szépen köszönöm! 🙂

 12. Gulandro said,

  2011. január 19., szerda - 10:05 du.

  Narmor: ha igaz akkor az új Garmacor megjelenésével egy időben kezdődik meg a “kampány”, az meg tényleg a nyomda dolga 🙂

 13. Narmor said,

  2011. január 19., szerda - 10:24 du.

  Februárban? No, az igencsak közel van már. De mégis oly távol… 😛 A Garmacor beszerzésén gondolkodtam, szóval… 😀

 14. Narmor said,

  2011. január 20., csütörtök - 8:58 de.

  Gulandro: Nahát, most látom, hogy te csinálod a Requiem honlapot. Az volt az első szerepjátékom. 🙂 Kellemes emlékeim vannak róla.
  No, aludtam rá egyet, s még mindig a új rendszer foglalkoztat. Vajon mit hoztok ki belőle?

 15. Arqun said,

  2011. január 22., szombat - 6:20 du.

  Én inkább szomorú vagyok hogy kijön egy újabb magus szerepjáték. Hányadik is lesz? Értem én hogy annak a pár embernek nagyon fontos ez, de úgy is ugyanaz lesz eladva talán kicsit átalakítva.
  Most ezt kiadja ki? A delta? Engem nagyon nem érdekel de remélem szétperelik egymást.

 16. Gulandro said,

  2011. január 27., csütörtök - 10:08 de.

  “Én inkább szomorú vagyok hogy kijön egy újabb magus szerepjáték.”

  Nem azt mondanám, hogy új szerepjáték jön ki, hiszen az van, azt játsszák lassan 20 éve. Egy szabálykönyv jön ki amivel az a cél, hogy tisztázni lehessen az évek során felmerült problémákat, de még inkább, hogy új alapot adjon későbbi kiegészítők megjelentetéséhez.

 17. Syrunass said,

  2011. január 27., csütörtök - 6:30 du.

  Hahó. 😀
  Gulandro, ne vedd sértésnek, nem azért mondom, de egy politikus veszett el benned. 😉

 18. Narmor said,

  2011. január 28., péntek - 5:55 du.

  Nekem azt mondták, hogy a szerepjáték jogok a Tuannál vannak. Nem értek a joghoz, de ez nem akadályozza meg, hogy ti is kiadjatok egy magus szerepjátékot?

  Amúgy a kiegészítők tényleg fontosak. 😀 Lassan több alapkönyv lesz, mint kiegészítő… 😛 No, én teljesen kiadófüggetlen szemlélettel, a legjobbakat remélem MAGUS téren. Egy aktív, folyamatosan bővülő szerepjátékot. Ahol a játékosok és a mesélők egyaránt időről-időre kapnak valamit. 😀
  De szeretném én szerepjátékra költeni az ösztöndíjam! 😛 😀

 19. Narmor said,

  2011. január 28., péntek - 8:34 du.

  Bocs amúgy a sok emotikonért! Kár, hogy nem lehet javítani a hozzászólásokat. No, de sebaj.
  A jövőben egyébként remélem, eljutok egy ilyen versenyre is. Sajnos, nincs nagy hajlandóság az ismerőseim között magusra, ilyenre semmiképp sem (mármint versenyre). De majd idővel. (Ha pl. én sokat mesélek majd nekik, talán megtörik a jég.)

 20. Arqun said,

  2011. január 29., szombat - 8:32 de.

  Ez engem is érdekelne. Most hogy jöhet ki egy másik rendszer, amikor minden jog egy másik cégnél van. Bár ahogy én látom nem nagyon szokta érdekelni a magus univerzum alkotóit országunk törvényei.

  Amikor azt írtam hogy kijön egy új szerepjáték, akkor úgy értettem, hogy az ETK/ÚT/D20/ÚTK és a sumi kezdeményezés mellé jön még egy ctrl+c ctrl+v szabálykönyv.

 21. Gulandro said,

  2011. január 30., vasárnap - 11:08 de.

  Arqun: Tudomásom szerint a perek még tartanak és az alapján amilyen papírokat én láthattam (jog területén több éves munka után) nincsen kétségem a szerepjátékos jogok sorsát illetően. Természetesen ha nem így lenne nem is csinálnánk és foglalkoznánk ilyesmivel.

  Ahogy Narmor helyesen megfogalmazta lassan több a szabálykönyv mint a kiegészítő. Ez sajnos nehezen elkerülhető amikor új kiadóhoz kerülnek egy franchise jogai (ld. Shadowrun példáját, aminek hasonlóan nem tesz jót).

  A M* szerepjáték sorsa különösen szerencsétlen, hiszen a legutóbbi két hivatalos alapszabály megváltoztatási kísérlet (Summarium és Alapkönyv) megbukott, egy harmadik, kalózkiadás/nemhivatalos kiadvány sorsa pedig még mindig a bíróságon van.

  Ebbe a káoszba kellene olyan equilibriumot létrehozni amit a legújabb kiadás kivételesen nem a rajongók nélkül képzel el és én is ezért szavazok ennek a tervnek még bizalmat. Ha sikerrel járunk, akkor ismét kiegészítők jelenhetnek meg sorban, egyébként pedig tulajdonképpen semmi.

 22. Narmor said,

  2011. január 30., vasárnap - 1:29 du.

  A kommented elég sok dolgot sejtet a jövővel kapcsolatban, így tisztábban látni már ezt az egész hercehurcát. Köszönet érte!

  Akkor nem maradt más lehetőség, mint várni. Február 20-ra írja a Szellemlovas a Garmacor 2-t. Sajnos messze van az még, pedig kíváncsiságom egyre csak nő. Tudjátok ti, hogy kell felcsigázni az embereket egy-egy elhintett infómorzsával.
  Gondolom, hiába kérnélek szépen, privátban sem árulnál el dolgokat a rendszerről. 😀 Persze érthető, én a magus rpg-nek egy ismeretlen, s csak jövőbeli rajongója vagyok :P, mert minden vágyam yneven mesélni, de még keresem a tökéletes rendszert.
  Jut eszembe van esély arra, hogy a d20-ból átvegyétek az alapkasztok + kalandozó kasztok rendszert, mert például nekem az tetszett. Bár, ha nem lesz benne, nem fog zavarni, csak gondoltam, megkérdezem. (Még jó, hogy neten elérhető szinte az összes rpg-kiadvány magusból, mert lehet szemezgetni. :))

  Na, bocs az újabb hosszú kommentért, nem akarok itt senkit untatni, csak sok a szabadidőm (vége a vizsgáknak). Ezért is agyalok a maguson. 😀

 23. Arqun said,

  2011. február 3., csütörtök - 11:23 de.

  “Tudomásom szerint a perek még tartanak és az alapján amilyen papírokat én láthattam (jog területén több éves munka után) nincsen kétségem a szerepjátékos jogok sorsát illetően”

  Hát akkor talán mondhatnád nekik, hogy mutassák be a bíróságon is. Bár én nagyon meglepődnék ha nem a tuan nyerne, mert én még emlékszek olyanra amikor a tuan és g.a. között még nagy volt az összeborulás, és akkoriban még a tuan fenyegetett mindenkit azzal hogy megsértették a jogait.
  Alapvetően nekem mindegy, hogy ki mit csinál a maguson belül, gondolom ti is majd megpróbáljátok hülyének nézni azokat akiknek még nem ment el a kedve a magustól. Ha nem veszed sértésnek, mennyi új tartalom lesz az új szabálykönyvben? Vagy csak simán átmásoljátok és átnevezitek?

 24. Gulandro said,

  2011. február 4., péntek - 3:33 du.

  “… gondolom ti is majd megpróbáljátok hülyének nézni azokat akiknek még nem ment el a kedve a magustól”

  Miért tennénk ilyet? ’93 óta játszom és nekem is volt/van elégszer, hogy legszívesebben hagytam volna a csudába az aktuális kiadóival együtt az egész világot, szerepjátékot, regényeket.

  “… mennyi új tartalom lesz az új szabálykönyvben?”

  A jelen állás szerint amennyit az aktív, új törvénykönyvet igénylő közönség szükségesnek érez. Egy törvénykönyvben sok világgal kapcsolatos változtatásra nem kell/lehet számítani. Arra jobb esetben ott vannak a regények. A rendszer minden elemére van jelenleg működő alternatívánk, a hamarosan induló kampány célja az is, hogy kiderüljön mire van szükség jelenleg.

 25. Syrunass said,

  2011. február 4., péntek - 10:54 du.

  “..amennyit az aktív, új törvénykönyvet igénylő közönség szükségesnek érez..”

  Számoltok vele, hogy ez a “szükséges” kiemelkedően magas? Az ETK-t mindenki hanyagolja, több “konzervatív” csapat is bepróbálkozik az ÚTK-val.. Minden fiatalnak ez a könyv van meg, és nem érdekli őket a kötöttségekben-bő, szabadságban szűk “régi” rendszer. Ami tökéletesen érthető ha az ÚTK lényeges újításait figyelembe vesszük. Ezek nem nagyok pl mozaikmágiánál a szabad elemi formázás.. könnyen beépíthető lenne a jövőbeli szabálykönyvbe… az ilyen vagy ehhez hasonló számtalan aprósággal, könnyen alkotható egy jó és végleges törvénykönyv. Kérdés hogy értelme van-e? Ha csak minimálisan is hibás lesz a könyv, vagy kivitelezésében, gondolok itt, grafika, papír, kötés… nem tud fölé licitálni az ÚTK-nak mivel annak már van 3? -4? év előnye. Lehet szidni, meg kalózkiadással vádolni, ami egyébként nem igaz. De megkerülhetetlen érdemei vannak, aminek alábecsülése egyenes út a bukás felé.

 26. Gulandro said,

  2011. február 4., péntek - 11:01 du.

  Syrunass: szerintem az ÚTK milyenségének, elterjedtségének és figyelembe vételének nem sok köze van a majdan megjelenő könyvhöz. A fentiekből is az látszik, hogy alkotója választott egy utat vele annak a M*-nak amit a kiadójával elképzeltek és rátaláltak a közönségükre. Ez szerintem rendben van.

  Mi egy másik megközelítést szeretnénk, nem olyasmit amivel csak olyanoknak felelne meg a M* mint amilyenek a mi igényeink vagy elképzeléseink. Örök érvényű, de senki sincsen kötelezve egyik rendszer/szabálykönyv/világkép elfogadására. Meglátjuk, hogy négy évvel a megjelenése után milyen M.A.G.U.S. szerepjátékra van még szükség.

 27. Syrunass said,

  2011. február 4., péntek - 11:33 du.

  Hát, őszintén remélem, hogy a kiegészítőire, és négy év után már a 3.-nál tartunk majd. 🙂

 28. Gulandro said,

  2011. február 5., szombat - 3:04 du.

  Syrunass: előbbi kérdésed elejére válaszolva pedig igen, számítunk arra, hogy nagyobb az igény egy teljesen új rendszerre (ETK alap vagy sem). Ahogy fentebb is írtam vannak alternatíváink új alapokra, a kérdés azonban a valós igény felméréséig hipotetikus marad.

 29. Syrunass said,

  2011. február 5., szombat - 5:46 du.

  Üdv.
  Hogy tervezitek ezt felmérni?
  Ha szabad megkérdeznem és nem titok.. 🙂

 30. Gulandro said,

  2011. február 5., szombat - 5:49 du.

  Syrunass: egy hamarosan induló nyilvános kampánnyal.

 31. Narmor said,

  2011. február 5., szombat - 9:14 du.

  Gulandro: Ezt a nyilvános kampányt hogyan kell elképzelni?

 32. Gulandro said,

  2011. február 6., vasárnap - 1:00 de.

  Narmor: ahogy már írtam olyan közel van tulajdonképpen, hogy felesleges itt bármilyen szép szavakkal is körülírnom vagy magyaráznom. Türelem.

 33. Syrunass said,

  2011. február 11., péntek - 7:34 du.

  Öhm…
  Mikor lesz az a most?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: