Hökkentő: Az Új Törvénykönyv

Elérkeztünk a MAGUS alapkönyvei között a legutóbbihoz, de remélhetőleg nem az utolsóhoz.

A Nagy Fehér kudarca után rizikós vállalkozás volt új alapkönyvet kiadni, ugyanakkor a Tuan az egyetlen járható utat választotta: az Első Törvénykönyvet vették alapul, és azt fejlesztették tovább. Az induláskor még arról volt szó, hogy ez az alapkönyv ingyenes lesz, aztán ez az ingyenesség a rendszermagra szűkült, majd végül nem lett belőle semmi. Az ÚTK korrekt fogyását tekintve ez tulajdonképpen érthető.

Egyéb ígéretekből persze most is volt sok, ahogy az már lenni szokott, de a végeredmény felemásra sikeredett. A világleírás az ETK-ból lett átmásolva, márpedig a könyv ezen része már az első megjelenéskor is már-már elavultnak számított. A fejlesztők saját bevallása szerint is ez hiba volt, de elvileg külső nyomásra választották ezt az utat. Azóta a Tuan saját versenysorozata keretében próbálja meg továbbvinni a Nyolcadkor felé Ynevet és a történelmet. Ez nem is lenne önmagában rossz ötlet, azonban a megvalósítás, melybe bárki beleolvashat a Tuan honlapján a versenykiírásokat böngészve, már hagy kívánnivalókat maga után.

Ami viszont a szerepjátékosoknak a lényeg, hogy a rendszer hogyan sikerült. Véleményem szerint az ÚTK egyszerűen kevés. Igazi újítás nincsen benne, a képzettségek túlságosan le lettek butítva, a harcrendszerben a szegmens-alapúság sikerült félre, a mágia és a pszi mintha hasraütés-jellegű újításokat tartalmazna, akárcsak a kasztokat helyettesítő iskolák. Emellett persze néhány őskövület-hiba is bennmaradt.

Személy szerint azonban ami engem a legjobban zavart, az a Tuanos részek gyerekes megfogalmazása. Mintha egy tizenéves vérpistike első kiegészítőjét olvasnám. Nekem ez volt az, ami megölte az egészet, és teljesen érdektelenné tett a jövőbeli kiegészítőkkel, cikkekkel kapcsolatban. Erre csak rátesz egy lapáttal a soha meg nem jelenő errata, vagy az az általános bánásmód, ahogy a kiadó a rajongóival szemben viselkedik.

És hogy a Delta Vision mit alkot majd két ilyen fiaskó után (még ha a második talán nem is olyan nagy)? Fogalmam sincs, de a remény hal meg utoljára.

Reklámok

8 hozzászólás

 1. Syrunass said,

  2010. április 28., szerda - 10:16 du.

  Üdv.
  A következő hökkentő szólhatna Gáspár Andrásról és a Delta Vision könyveiről, mert így szvsz már túl pártos ez a cikksorozat…

 2. DL said,

  2010. április 29., csütörtök - 6:53 de.

  Sokminden érdemlegeset nem tudok hozzászólni ehhez a kiadványhoz.
  Annyit azonban igen, hogy:
  Emlékszem amikor annó a kevembe került a szinte még meleg példány ebből a könyvből. Óriási várakozás előzte meg az érkezését. Főleg mivel már egy avató játékot is terveztünk a haverokkal, nagyjából 1 héttel a várható érkezés utánra 🙂
  A külsőségek nekem személy szerint nagyon tetszettek, megvolt a hangulata, nem olyan mint a régi könyveké, valami más, de jó volt. Azonaban ezt leszámítva következett a feketeleves, majd a fejfogás és jajgatás.
  Túl egyszerű, keszekusza, néhol érthetetlen néhol túl szájbarágós.
  Néhol sok a blabla néhol kevés.
  Szóval összességében óriási negatívumként éltem meg az új könyvet, mert végül is kijött , valami történt, azt azonban már jobban sajnálom, hogy a használhatósága erősen megkérdőjelezhető. Ezt sajnos a hozzá érkezett kiegészítő könyv sem tudta orvosolni, sőt…

  Nem tudom ez az ág merre fog tovább haladni és nagyon nagyon reménykedek benne, hogy az esetleges következő próbálkozás jobban fog sikerülni, akárki is kövesse el. Abban viszont már most biztos vagyok, hogyha a következő eresztés is hasonlóan sikerül, le fogom törölgetni a port a AD&D könyvekről.

 3. Marcus said,

  2010. április 29., csütörtök - 9:15 de.

  Sziasztok!

  Syrunass: Már vártam ezt… csak azt nem tudom, melyik irányba is pártos ez (összehasonlítva más ÚTK kritikákkal)? Vagy hogy Gáspár András köpönyegforgató? És akkor persze gyakorlatilag az összes többi író is? Vagy esetleg hogy a Delta Vision könyvei rosszak? Mert nem adnak ki regényeket? Vagy…?

  DL: Nagyjából ugyanez volt nálam is, csak én már valahogy nem bízom abban, hogy ez a vonal fellendülne.

 4. DL said,

  2010. április 29., csütörtök - 12:31 du.

  Marcus: Majd meglátjuk mit hoznak össze a Délvidék néven elhíresült kiegészítővel, vagy akármi is lesz belőle. Azért az igazat megmondva egy vaskos javítás vagy egy új kiadású “zöld” lehet megoldaná a dolgot, de valjuk meg erre sok esély nincs, sőt szinte elképzelhetetlen. Azt hogy javításokat miért nem készítenek a szerepjáték könyveikhez számomra tökéletes rejtély volt annó és marad szerintem örökre. Igérgetések egymás hegyén hátán, hogy már sokszor azt se tudják mit igértek és mikor.
  Eddigi véleményem az ÚTK-t megvásárolva, a Bestit olvasva (tanulva az ÚTK-ból)
  ÚTK – bukta
  Új besti – bukta
  Mivel három a magyar igazság + 1 a ráadás kivárom a következő kiegészítőt amit készítenek. Elvileg 1-1,5 hónap múlva esedékes az utolsó beígért dátum szerint. Azonban ha ez is bukta lesz, biztosan nem veszek több szarvasos logoval ellátott könyvet a kezembe.

 5. Noro said,

  2010. április 29., csütörtök - 3:50 du.

  Mivel a cikksorozat eddig leginkább az alapkönyv-féleségekkel foglalkozott kiemelten, a Deltát sztem elég nehéz lenne idekeverni 🙂

  A Tuan játékával pedig az a fő baj, hogy maguk sem tudják, mit akarnak és nem látják az összefüggéseket. Ha van egy jó ötletük, elbénázzák a kidolgozást. Amit pedig kidolgoznak, amögött láthatóan nincs igazi alapötlet.

 6. torozon said,

  2010. április 29., csütörtök - 6:15 du.

  Sziasztok!

  Én speciel jelenleg az UTK-val játszom, a csapatomnak tetszik, de hát ízlések és pofonok. Szvsz jobban sikerült mint a korábbiak ( nekem pörgősebb, jobb mint az eredeti ETK ) de még messze nem elég jó, ez igaz.
  Errata ráfért volna pl. de hát ehez a szabálykönyvhöz sem fog megjelenni Errata ( a d20-ashoz sem adtak ki ).

  Az Új Besti förtelem ezzel szemben. Teljesen felesleges volt megjelentetni. Hozzá nem tett a világhoz ( ezt a UTK sem tette, de ott volt egy minimálisan rendszerfejlesztés ). A közepes kezdőlendület eltűnt, a Tuan koncepciótlansága mára szembeötlő.

 7. bubmac said,

  2010. május 2., vasárnap - 9:27 de.

  Bocs, de szerintem is pártos ez az oldal…
  Sokszor, sok fórum lezajlott már a Tuan kontra DV vita. Unalmas és felesleges, de a DV túlzott magasztolása előtt azért én részemről várom, hogy kiadjanak végre valami ÚJAT! Mert ugye sem a Toron sem a ÉSZ nem az…. Ja és azért érdekes, hogy a valaha “tiltott” Enoszuke most már egy csomagban volt kapható a kanonikus Toronnal…
  Ja és az ynev.hu elindulásásnak gyorsasága közelít a Tuan tempójához… szigorúan szerintem!

 8. 2014. április 30., szerda - 6:53 de.

  Jó lenne ez ha nem lenne tele durva fogalmazási hibával.Helyenként több olvasásra lehet értelmezni hogy mit akar mondani.Terjengős részek,amikről később kiderül hogy teljesen feleslegesen lettek beleírva,mert 20 oldal múlva kiderül hogy nem is úgy van…KI lehet hámozni a lényeget,de nem azért veszek meg egy könyvet hogy utána a magyart magyarra fordítsam 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: