Hökkentő: A Rúna magazin

Az “aranykor” tulajdonképpen azonnal elkezdődött az első MAGUS alapkönyv megjelenésével, hiszen 1994-ben nemcsak kiegészítők és regények jelentek meg a játékhoz, hanem útjára indult a mára már legendássá vált Rúna magazin is.

A Rúna magazin talán legjellemzőbb vonása az volt, hogy havilap létére nagyjából másfél-két havonta jelent meg. Legalábbis az első évben (amikor is tíz számot sikerült összehozni), később ugyanis teljesen kaotikussá vált a kijövetele, több hónapos szünetekkel egy-egy feltámadás között. A cikkek színvonala is változó volt, fiók mélyéről előkapart fordítások (AD&D), technoblabla (Star Wars), és ellentmondások vagy csak szimpla baromságok (Magisztérium) tarkították a palettát. És persze mindegyik tele volt ígéretekkel, hiszen a Valhalláról beszélünk.

Az első Rúna borítója (a http://www.szellemlovas.hu oldalról)

Mitől lett mégis legenda a Rúna?

Még akkor is, ha figyelembe vesszük az évek alatt rárakódott nosztalgiás mázat, a Rúnában bizony voltak kitűnő cikkek, melyek azóta alapvetésnek számítanak. Akkoriban a MAGUS cikkek jelentős részét a ma Nagy Öregeknek számító szerzők írták, úgy mint Gáspár András, Kornya Zsolt, Gáspár Péter, és így tovább. Itt jelent meg először Erion leírása, ami akkor nagy újdonságnak számított (manapság viszont inkább helykitöltésre használják alapkönyvekben). Vagy az elfekről szóló cikk, a kérdéseinkre választ adó Magisztérium (akkor nem volt ám fórum, ahol kérdezni lehetett, más kérdés, hogy mennyire voltak értelmesek a válaszok), az új megjelenésekről szóló hírek… ahhoz tudnám hasonlítani, ami ma az internet, csak ehhez az “internethez” havonta csak egyszer férhettünk hozzá.

Említésre méltók még a különszámok. Az I. évfolyam 9. száma, amely a Két hold megjelenéséhez igazodva a Vincze Lillával közös marketing kampány része volt. Az I. évfolyam utolsó, 10. száma (nem 12., ugyebár), amely extra vastag volt, de MAGUS cikkekben speciel volt olyan gyenge, mint a kötés, ami szinte már kinyitás nélkül is széthullott. Ez anyagilag jól padlóra is küldte a kiadót, fél évet kellett várni a következő szám megjelenésére.

Később aztán ígértek MAGUS különszámot, ebből végül csak MAGUS kártya különszám lett, ami a rövidtávú anyagi érdekeknek biztos jót tett, de a szerepjátékosok szemében nem volt túl szimpatikus lépés.

Az utolsó Rúna borítója (a http://www.szellemlovas.hu oldalról)

Végül pedig az utolsó számról ejtenék szót, amely üzleti-terjesztési okok miatt már könyv formátumban jelent meg. A kivitelezés talán kicsit túlságosan puritán lett a korábbi, látványosabb Rúnákhoz szokott olvasónak, és a cikkek színvonala is változó volt. Ugyanakkor ez az a formátum, amelyet ha jól csinálnának, talán ma is életképes lehetne a piacon. A jövő azonban inkább a netes tartalmak felé mutat, de meglátjuk, hogyan alakulnak majd ezek a próbálkozások.

Reklámok

5 hozzászólás

 1. Osho said,

  2010. február 3., szerda - 7:45 du.

  Az összes megvan idehaza 🙂
  Gyűjtöttem őket annak idején. Egyik-másik igencsak viharvert állapotú, de a kollekció hiánytalan.

  Bizony akadtak a Rúnákban jó cikkek.
  Az Erion-sorozat (Novák Csanád tollából) kifejezetten érdekfeszítő volt. Aztán Kornya Zsolt tanulmánya a Nekromanciáról, a Lovecraft-esszé, szerepjáték ismertetők…
  Az első két évfolyam minősége materiálisan is kiemelkedően jó volt.

  Annyit még kiegészítésül (és az első évfolyam védelmében), hogy 1994 február volt az első szám megjelenésének ideje. Évközben volt egy kis csúszás, valahol félúton: így esett, hogy ’94 decemberében csak a tizedik szám jött ki.
  Ezt követte az első, kb. féléves nagyobb szünet. Onnantól pedig…

 2. Marcus said,

  2010. február 4., csütörtök - 5:58 du.

  Sziasztok!

  Osho: Sajnos a Rúnáim (sok más MAGUS könyvemhez hasonlóan) kissé foghíjasan vannak meg, azok viszont kitűnő állapotban. 🙂 Akkori fejjel minden egyes szavát ittam, beleértve az Előbeszédeket is, de így visszanézve már nem mindegyik írás állná meg a helyét manapság. A mélypont talán az volt, amikor netes kiegek tulajdonképpen mindenféle kontroll nélkül kerültek be az újságba (bár azok között is akadtak jók).

 3. damoqles said,

  2010. június 24., csütörtök - 8:13 de.

  Kedvem támadt újraolvasni egy-két emlékezetes cikket. 🙂 Csak két Rúnám van itthon, a többit havertól kölcsönöztem, aztán kifénymásoltam a legjobb részeket.

  Vajon ütközne valamilyen jogi akadályokba, ha valaki feltöltené valahova a szkenneket? (Félreértés ne essék, nekem nem áll módomban, de fenemód örülnék neki. :] ) Másegyéb úton-módon szinte lehetetlen hozzáférni az anyaghoz, pedig pl. az a Mutant Chronicles modul Juhásztól megérne egy “újraközlést” manapság, a Warhammer 40k Roleplay-nak köszönhető kibergótika-reneszánszban.

 4. Marcus said,

  2010. június 24., csütörtök - 1:29 du.

  Sziasztok!

  damoqles: Az ynev.hu-n elvileg fent lesznek majd a Rúnák is, a cikkek pedig az Atlantisz oldalon fent vannak.

 5. elegos7 said,

  2012. február 10., péntek - 10:42 du.

  Sziasztok!

  Úgy tudom, a Rúna Magazinban megjelentek a Valhalla Páholy negyedéves kiadói tervei is, 1994 második felében még biztosan.

  Meg tudnátok nézni, az alábbi regények kiadását melyik hónapra tervezték?
  Wayne Chapman: A Halál havában (1994)
  Raoul Renier: Acél és oroszlán (1994)
  Wayne Chapman: Két hold (1994 nov?)
  Wayne Chapman: Észak lángjai (1995)
  Dale Avery: A renegát (1995)
  Ray O’Sullivan: Sötét Zarándok (1995)
  Raoul Renier: Korona és kehely (1995)
  Wayne Chapman: Csepp és tenger (1996)

  Ismertek bármi olyan kiadványt, ami a Valhallás kiadványok megjelenésének időpontját tartalmazná, legalább havi pontossággal?
  Valószínűleg a könyvklub tagjai a későbbiekben kaphattak hírleveleket a tervezett megjelenésekről.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: