Hökkentő: Tartozások, tartozások

A MAGUS egy különleges állatfajta a nemzetközi piachoz viszonyítva, mind irodalom, mind szerepjáték terén. Jó- és rosszindulattal egyaránt lehetne sorolni azon eseteket, mellyel ez a világ kivívta e rendkívül megtisztelő címet, de most koncentráljunk arra, ami talán a legtöbb (rendszeres) olvasót idegesíti: a tartozásokra.

A 90-es évek eleje óta hosszabb-rövidebb kihagyásokkal, de érkeznek az újabbnál újabb MAGUS regények, melyek közül nem egy valamely sorozat része. A baj csak az, hogy ezen sorozatok évek, vagy éppen évtizedek óta húzódnak, és nem is mindnek van remény a rövid időn belül való befejezésére. Megpróbálom sorravenni, hogy melyek is ezek a régóta fennálló tartozások.

Alan O’Connor Sianis és Hollóidők-ciklusa – O’Connor viszonylag termékeny író, így különösebben talán nem kell aggódnunk két sorozatának befejezése miatt. A Hollóidők befejezése idén várható, Sianis története ugyanakkor bizonytalanabb, hiszen az sem egészen nyilvánvaló, hogy hány részből fog állni a sorozat. Némi aggodalomra adhat okot, hogy a szerző más vizekre evezett legutóbbi könyvében (Gorviki vér), és hogy a Sianis-kötetek színvonala egyértelmű és egyenletes süllyedést mutat. Reménykedjünk, hogy a befejezés egyúttal feltámadás is lesz.

Dale Avery és A renegát – Az Inomi idején megjelent egy hirdetés a neten, amelyben beharangozták A renegát folytatását. Valószínű, hogy sosem volt túl komoly ez a dolog, de azért jó lett volna (jó lenne) valamit olvasni Avery-től.

Eric Crowe Vinidis-ciklusa – A Toroni vér lett volna a Vinidis-trilógia befejező kötete, azonban az első két kötet negatív fogadtatása miatt a süllyesztőbe került. Hogy ezt ki mennyire bánja, az egyéni preferencia kérdése.

Ian Russel Ősi vér ciklusa – A Fogadalom volt az egyik legjobb könyv az Inomi korszakból, mégis elég sokat kell várnunk a folytatásra. Hogy idén lesz-e, vagy lesz-e egyáltalán, nem tudjuk.

Jan van den Boomen Sogron lángjai II-je – A mesternek nem mindig van kedve azt írni, amit kell, hisz Boomen a Sogron lángjai I. óta írt egy regényt, számos novellát, és egy Toron világleírást is. Évek óta kapjuk az ígéreteket, hogy majd idén elkészül, most is csak reménykedhetünk, bár az író egyéb projektjei úgy tűnik, hogy kifutottak. Nem vagyok benne biztos, hogy az ilyen hosszú kihagyások jót tesznek a folytatásoknak, de persze az ellenkezője is igaz lehet. Oh, és ki tudja, lehet, hogy ez még csak egy trilógia második része lesz…

Raoul Renier Geor-ciklusa – Amikor megjelent az Acél és oroszlán, mindenki az újdonság varázsával vehette kezébe a könyvet, hiszen addig hosszabb lélegzetű művet csak Chapman írt Ynev világára. Senki sem tudta, mire számíthat, de a siker hamar egyértelművé vált. Nem kellett sokat várni (dehogynem) a folytatásra, a Korona és kehelyre, hogy aztán Geor karaktere a süllyesztőbe kerüljön, mielőtt végzetét beteljesíthette volna. Nem mintha túl sokan bántuk volna a Pokol megjelenését, de a kiégett fejvadász sztorijának végét mind a mai napig szívesen látnánk. Az író saját bevallása szerint eltávolodott a karaktertől, nem lenne képes még egy regényt neki szentelni… ugyanakkor nem zárkózna el egy antológiától, mely a mai divat szerinti kerettörténettel rendelkezne, és Geor történetét régi és új írók – a Vér városa kötetekhez hasonlóan Renier és barátai – fejeznék be egymással összefüggő novellák formájában.

Ray O’Sullivan Airun-ciklusa – A Sötét próféta elég régóta vesztegel Kránban, és igazából sejtelmünk sincs, hogy az író mikor akarja befejezni: idén ugyanúgy megtörténhet, mint mondjuk tíz év múlva. Vagy soha.

Peter McSky és a Kígyószív – A tizedik felemás sikert aratott, van, akinek bejött az idegenben tevékenykedő gorvikiak ábrázolása, van, aki szerint az egész történet erőltetett. Mindenesetre talán szorult némi tehetség az íróba, és a következő könyve azokról a kalandozókról szólt volna, akik Gro-Ugonba indultak Orwella Fekete Tőrének megszerzésére, mellyel az istennő viszzatérését akadályozták volna meg. Érdekes téma lett volna, az biztos.

Wayne Chapman Gorduin- és Garmacor-ciklusa – A legnagyobb mumus. 1990-ben jelent meg az első Gorduin-könyv, és bár visszanézve talán nem tűnik soknak, minden egyes új rész megjelenéséig a rajongóknak a kínok kínját kellett átélniük. A legkiugróbb a Keleti szél, melynek első kötete 1999-ben (11 éve!) jelent meg, és még fogalmunk sincs, hogy mennyit kell várnunk a harmadik, befejező kötetére. Emellett szót érdemel még a Garmacor-ciklus is, melynek első része 1998-ban jött ki, bár itt talán már mintha célegyenesben lenne a folytatás.

W. Hamilton Green és a Menzini játszma – A Renegátok megintcsak a felemás könyvek sorát gyarapítja a MAGUS történetében, a folytatásról pedig elég rémisztő hírek érkeztek ahhoz, hogy ne túl sokan várják epekedve.

9 hozzászólás

  1. Osho said,

    2010. január 27., szerda - 6:26 du.

    Bizony: akad némi pótolnivaló a MAGUS háza táján.
    Személy szerint a Chapman-köteteknek örülnék leginkább. Keleti szél 3, Holdfényember, Garmacor folytatás. Illetve az Airun-ciklus befejező részének, a Sötét Prófétának.

    Hosszú évek óta várunk már rájuk…

  2. tseby'dr akula said,

    2010. január 30., szombat - 6:09 du.

    Alan O’Connor Sianis és Hollóidők-ciklusa

    Hát igen ennek a 2 műnek van a legnagyobb esélye a közeli folytatásra, és hiába szapulják többen az írót ő legalább alkot a többi ellustult avagy kiégett “öreg”-el ellentétben.

    Dale Avery és A renegát

    Nagy kedvencem a könyv tényleg kár hogy nem írt többet az író

    Eric Crowe Vinidis-ciklusa

    Nekem speciel tetszett, reménykedem ha másképp nem de neten publikálja a befejezést a szerző

    Jan van den Boomen Sogron lángja

    a Toron egy mestermű lett, most már tényleg jöhetne hasonló mesterműként a sogron lángjai folytatása

    Raoul Renier Geor-ciklusa

    Antológiának is örülnének a rajongók szerintem csak olvashassuk végre!

    Ray O’Sullivan Airun-ciklusa

    nemrég írt a szerző a DV fórumára ezügyben, mit nem mondjak nem biztatott minket olvasokat sok jóval…..

    Peter McSky és a Kígyószív

    Gáspár András is írt már szerintem eléggé gyenge regényt mégis a múltja miatt ő az isten egy ma kezdő írónak sokkal nehezebb elfogadtatnia magát a MAGUS rajongótáborával, az írás tényleg nem a legmegfogóbb amit olvastam de egy folytatást mindenképp megérne, esetleg kiadhatnák kisebb haszonkulccsal mikor a nyomdai munka egy könyvnél 250-300 forint körüli akkor nemár 3-4 ezrekért akarjanak rekordpéldányszámot remélni…….

    Wayne Chapman Gorduin- és Garmacor-ciklusa

    A mester remélhetőleg nem fog megint pár más műfajú könyvet elővenni és azok miatt hanyagolni a folytatást.

    W. Hamilton Green és a Menzini játszma

    Ez a mű nekem se tetszett annyira de minden MAGUS könyvet elolvasok kiadótól függetlenül mert aki igazán szereti ezt a világot az nemcsak a legjobb sztorikra kiváncsi, kár hogy sokan nem így gondolják…..

  3. Andrash said,

    2010. január 31., vasárnap - 5:39 du.

    Nekem az alább felsorolt (bevágólapozott) könyvekkel kapcsolatban rémlik hogy be lettek ígérve. Talán némi bizakodásra ad okot az a tény hogy a lista elkészültekor hosszabb volt 2 vagy 3 tétellel (pl Szalkai/Hawkwood – Szellemtánc)

    Dale Avery – A Renegát 2
    Dale Avery – Menzini sakk
    Raoul Renier – Rabszolgavér (Pokol 2)
    Raoul Renier – Sáskagyermek
    Raoul Renier – Koponya és tőr (Geor triológia zárókötete)
    Wayne Chapman – Keleti szél 3
    Wayne Chapman – Holdfényember
    Wayne Chapman – “Garmacor vére”
    Wayne Chapman – “Garmacor királynője”
    Ray O’Sullivan – Sötét Próféta
    Jan Van Den Boomen – Sogron Lángjai 2
    Ian Russel – Fogadalom 2
    W. Hamilton Green – Renegátok – A Kardok Könyve 2
    Eric Crowe – Toroni bosszú
    Alan O’Connor – Hollóidők 3 (A Holló ideje)
    Alan O’Connor – Eleven tűz (Sianis kránban)
    Legendák és Enigmák – Testvérviszály
    Legendák és Enigmák – Árnyak könyve
    Jean le Marché: Kopott dicsfény

  4. Marcus said,

    2010. február 1., hétfő - 7:56 de.

    Sziasztok!

    Andrash: Csak kapkodom a fejem, hogy “tényleg-tényleg”… lehet, hogy lesz ebből még második bejegyzés is. (Van még egyébként a Syburri kapu is.)

  5. Andrash said,

    2010. február 1., hétfő - 11:25 de.

    Hello

    Valóban.
    A fenti listát még 2004-ben írtam. Azóta is elhangzott jópár ígéret, bár szerintem most már visszafogottabbak és jobb az ígéret-teljesítés arány.
    Ugyanakkor a beharangozott szerepjáték kiegészítőkről is lehetne listát írni.
    pl: Ifin, Summarium 2-3, stb

    Mondjuk ha a Sumi 2-3 megjelenne egy jó ideig nem is kellene más. Továbbá ha a belső tartalom színvonala elérné a Summarium 1-ét, az nagy lökést adna a hazai szerepjátékosoknak. Mármint úgy értem én is biztos elővenném a ‘fiókban’ lévő, félig meddig kidolgozott anyagaimat. Mert úgy érezném érdemes befejezni, netre tenni, stb. Szerintem sokan mások is így gondolják.

  6. Ceriak said,

    2010. február 26., péntek - 5:15 du.

    Malcolm J. Hunt-tól is várjuk pár éve az Élet teremtőjét.

  7. Marcus said,

    2010. február 26., péntek - 5:53 du.

    Sziasztok!

    Ceriak: Jól sejtem, hogy ez a Toronban bukkant fel? Szégyen, de még nem olvastam, pedig már megvan a megjelenése óta… de már közeleg az idő.

  8. Ceriak said,

    2010. február 26., péntek - 6:29 du.

    Marcus, nem, ez Dio első regénye lenne, amit még Zsófinak volt szerencséje beígérni, mint akkori főszerkesztő.

  9. Csaba Kis said,

    2014. február 10., hétfő - 8:57 du.

    Egyet értek az előttem szólókkal, mégpedig nagyon hiányzik már a folytatása: Sogron lángjai 1, Keleti szél 2, Sötét próféta, A renegát (most is ezt olvasom 🙂 ), Eleven tűz, Pokol


Hozzászólás